Ekonom: Nastal zlom, potraviny zlevňují. Na nižší ceny masa si ale lidé ještě počkají

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: FotovČesku
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 5. 2023

Pro řadu českých domácností se v uplynulých měsících staly běžné potraviny vyloženě luxusem. Jejich ceny šly závratně nahoru. I to je důvod, proč mnozí dali přednost nakupování v sousedním Polsku, kde řada položek vyšla výrazně levněji. Podle ekonoma Štěpána Křečka se ale situace začala měnit a dochází ke zlevňování, uvedl to pro ŽivotvČesku.cz.

Není to tak dlouho, co Štěpán Křeček poradil lidem, kteří bojují s finanční situací, aby dali přednost nákupům v Polsku. "Není to řešení pro všechny, ale už se vyplatí i Pražanům jezdit na větší nákupy do Polska," sdělil v CNN Prima News. Teď se situace začala obracet. Vyrazit do Polska už nemusí být tolik úsporné řešení.

"V současnosti mnohé potraviny zlevňují, nastal tedy zlom. Byť poklesy cen nejsou u všech položek výrazné, tak třeba pokud jde o ovoce a zeleninu, tak tam si zcela určitě lidé všimli, že ke zlevnění došlo. Pokud jde o maso, tak tam lze očekávat, že ke zlevnění dojde později, protože nejprve na komoditních trzích zlevňuje rostlinná výroba, díky tomu by pak měla zlevnit krmiva a díky tomu by tak měla zlevnit i živočišná výroba," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček ohledně současné situace.

"Ceny masa jsou stále poměrně vysoké. Kvůli nim lidé mají lidé tendenci preferovat drůbeží maso, které vychází nejlevněji, potom nakupují vepřové, což je pro ČR typické, hovězí maso se prodává nejméně z běžných typů mas," zdůraznil.

"Také vidíme, že by mohly začít zlevňovat základní položky ze spotřebního koše. Ceny obilovin se dostaly na předválečné úrovně, také klesly ceny energií. Takže je na čase, aby začali zlevňovat mlynáři a pekaři, to znamená, že i pečivo v obchodech začne zanedlouho zlevňovat," dodal pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.