Honza Punčochář bez výmluv uvedl, jaký dopad má na jeho restauraci opatření zakazující vstup neočkovaným

Šéfkuchař Jan Punčochář
Šéfkuchař Jan Punčochář
Foto: ŽivotvČesku
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 11. 2021

Epidemie covidu se bude v dalších týdnech zhoršovat, kulminace se očekává kolem Vánoc. Na začátku prosince může být v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče v jeden den až 1100 lidí. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (35). Od pondělí se přestaly uznávat testy na covid-19 jako covidový certifikát. Využívat tak gastro služeb mohou už jen lidé s kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících. "To se projevuje na počtu hostů. V tuto chvíli je to o 40 procent méně klientů. To se podle mě týká všech, kteří podnikají ve službách," řekl pro ŽivotvČesku.cz televizní porotce oblíbené kulinářské show.

Nová opatření přijatá ve čtvrtek se znovu dotknou restaurací. Navazují na stále platná a účinná od pondělí. Restaurace, bary či kluby budou muset mít od pátku zavřeno mezi 22:00 a 05:00. V obchodních centrech si budou moci lidé vzít jen jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách bude zakázána. Neplatí to pro oddělené prostory restaurací. Lidé nebudou smět na veřejnosti pít alkohol. Od půlnoci bude na dobu 30 dnů platit nouzový stav.

Podnikatelé upozorňují, že opatření bude mít ještě větší dopad na jejich provoz podniků. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila Jana Punčocháře, jak se současná protiepidemická opatření dotýkají jeho slavné restaurace, potažmo podnikání.

"Počet návštěv se snížil o 40 procent. Hlavní je, aby to nezavřeli. Ono k tomu vlastně není ani moc co říct. Pokud jde o kontroly bezinfekčnosti hostů, tedy ustanovených certifikátů a výjimek z opatření, to problém není. To mělo už být zavedené dávno. V Německu i Rakousku tam to není nic, co by někomu vadilo. Host předloží certifikát a hotovo. Nikdo z toho tragédii nedělá, to jen tady z toho dělají tragédii, ale žádná tragédie to není," uvedl pro ŽivotvČesku.cz vyhlášený šéfkuchař Jan Punčochář s tím, že by nerad zažil situaci, kdy by musel mít podnik uzavřený. To by obnášelo další ztráty.

Restauratéři podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků kabinet žádali, aby do 22:00 povolila provedení posledních objednávek a opuštění podniků do 23:00.

Otevírací dobu gastronomických provozů omezila vláda už loni, zavírací dobu několikrát změnila.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.