Jan Punčochář jednoznačně odpověděl, zda do bramborového salátu patří salám, a prozradil další štědrovečerní vychytávky
Vánoční shon už se blíží a lidé se začínají zásobovat potravinami na vánoční svátky. Za necelý měsíc se bude v drtivé většině českých domácností připravovat bramborový salát. Každá rodina se pyšní svou vlastní recepturou a řada lidí se neshodne, co do něho vlastně patří. Na palčivou otázku, zda do salátu patří i salám, odpověděl šéfkuchař Jan Punčochář jednoznačně. "Nepatří, nikdy bych ho tam nedal," uvedl rázně pro ŽivotvČesku.cz.
Bramborový salát je tradičním pokrmem, který na českém vánočním stole nesmí chybět, a přesto ho každá rodina připravuje jinak. Někdo do něj přidává dokonce i jablka, někdo pro odlehčení místo majonézy dává jogurt. Klasickou variantu s majonézou preferuje i šéfkuchař Jan Punčochář, který připravuje i variantu s hořčicovou emulzí.
Co se týká uzeniny v salátu, má na to vyhlášený kuchtík jasný názor. Podle něj do bramborového salátu rozhodně nepatří. "Není to ani vlašský salát, ani francouzský, je to bramborový salát, já bych tam salám nikdy nedal. Ale jak se říká – sto lidí, sto chutí. Když si tam někdo uzeninu chce dát, ať si dá, ale do bramborového salátu nepatří," řekl Jan Punčochář, který se udržuje v kondici poté, co se mu podařilo zhubnout.
Pro odlehčenou variantu používá místo majonézy emulzi z hořčice a ančoviček. "K rybě nedělám jen majonézový, ale dělám druhý bez majonézy. A místo ní udělám emulzi z hořčice, olivového oleje, citronu a ančoviček. Je to odlehčené, není tam tolik tuku a voní to po ančovičkách a olivovém oleji," nastínil Jan Punčochář specialitu, na které si lidé pochutnají podobně jako na tradičním bramborovém salátu s majonézou.
Další vychytávkou pro dokonalý bramborový salát je podle něho i speciálně upravená cibule. "Je důležité cibuli, než se bude dávat do salátu, prosolit, vymačkat z ní vodu a spařit v horké lázni. Takže přivedeme vodu k varu, cibuli v ní spaříme a následně zchladíme. A tím zamezíme tomu, aby nám v salátu kvasila. Tím pádem to je lepší," prozradil Jan Punčochář pro ŽivotvČesku.cz chytrý trik, jak lze uchovat bramborový salát mnohem déle čerstvý.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.