Které potraviny snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby?

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Diana-company
Redakce |
[email protected]
Publikováno: 28. 7. 2022

Stále více lidí v pokročilém věku trápí onemocnění demencí v podobě Alzheimerovy choroby. Tato choroba bohužel není léčitelná, a tak nejlepším způsobem, jak snížit riziko onemocnění, je věnovat se prevenci. Jednou z forem prevence je konzumace zdravých potravin.

Většina z nás by měla konzumovat více ořechů

Ořechy jsou doslova nabité minerály a vitamíny, které naše tělo potřebuje ke svému fungování. Během mládí jejich nedostatek většinou nepocítíte. Stejně tak, jako se vám v důchodovém věku ale opotřebují klouby nebo břišní orgány, doplácí na celoživotní nedostatek živin i mozek.

Doporučená dávka ořechů je jedna hrst denně. Nemluvíme přitom jen o ořeších vlašských. Nejlepší volbou bude konzumovat pravidelně mix ořechů, kde nebudou chybět také mandle, lískové oříšky, pistácie, kešu a další. Čím více rozmanitý váš mix bude, tím lépe. 

Ořechy můžete jen tak „uzobávat“ nebo je přidat například do salátů.

Salátové listy a zelenina

A hned s další surovinou, kterou byste rovněž měli konzumovat pravidelně, si zmíněné oříšky můžete zkombinovat. Jde o zelené salátové listy.

O kterých konkrétně mluvíme?

  • hlávkový salát
  • římský salát
  • ledový salát
  • rukola
  • polníček
  • listy červené řepy
  • čekanka
  • a spousta dalších

Tyto listy jsou důležitým zdrojem kyseliny listové, vlákniny a mnoha vitaminů a minerálů. Také tyto listy velká část populace konzumuje spíše příležitostně, přitom bychom je měli do jídelníčku zařadit na denní bázi.

Pro lepší chuť nezapomeňte listy dochutit olejem a balzamikovým octem nebo dresinkem z domácí majonézy. Samozřejmostí je pak sůl a pepř. Salátu kromě již zmíněných ořechů samozřejmě nejen chuťově prospěje i zelenina (mrkev, okurka, rajčata, cuketa…) nebo kus kvalitního masa.

Různé druhy masa a ryb

Hoďte stranou dohady, zda je lepší maso kuřecí, hovězí, nebo vepřové. Nejlépe uděláte, pokud budete pravidelně konzumovat různé druhy. Každé maso má totiž trochu jiné složení a kombinací různých druhů dodáte svému tělu více druhů živin.

Jednou tedy můžete svůj salát doplnit vepřovým nebo kuřecím plátkem, další den si můžete připravit hovězí steak či burger. Skvělou volbou bude i maso z lososa, tuňáka nebo pečený pstruh. Zařadit můžete i ryby mořské.  Kromě prevence Alzheimera dodáte i nezbytnou bílkovinu.

Nezapomínejte na luštěniny

Další často opomíjenou složkou našich jídelníčků jsou luštěniny. Také ty přitom doslova překypují živinami, navíc jsou poměrně unikátní tím, že obsahují kombinaci vysokého podílu bílkovin společně se sacharidy. Několikrát do týdne by se proto měla luštěnina u vás na talíři objevit. 

Ostatně všechny zmíněné suroviny lze vzájemně skvěle kombinovat a pravidelně z nich připravovat rozmanité chody plné mozku i celkovému zdraví prospěšných látek. Jednotlivé porce můžete doplnit také vajíčkem, celozrnným pečivem nebo trochou vína. V dnešní době navíc najdete na trhu dokonce už i víno bez cukru. Také tyto potraviny mohou mít v přiměřeném množství na vaše zdraví – mozek nevyjímaje – pozitivní dopad.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.