Mrazivé noci přinesou až -10 °C. Udeří nebezpečné meteorologické jevy. Meteoroložka uvedla, kdy už skončí noční teploty pod nulou

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 3. 2022

Kvůli energetické krizi řeší řada domácností, jak dlouho ještě budou trvat teploty sahající pod bod mrazu. I když od středy bude slunečno, právě mrazivé noci následujícího týdne přinesou až -10 °C. "Připravit se musíme i na zimní nebezpečné meteorologické jevy. Zpočátku týdne se bude ojediněle tvořit náledí, ve druhé polovině týdne po ránu mrznoucí mlhy," uvedla pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová a upřesnila, kdy bude v rámci teplot lépe.

"Až od poloviny března budou noční teploty v nejnižších nadmořských výškách zůstávat lehce nad bodem mrazu, ve vyšších polohách bude mrznout i nadále. Druhá polovina týdne bude na celém území slunečná, ale vitamín D ještě naše pokožka tvořit nedokáže, protože úhel dopadu slunečních paprsků UVB je příliš plochý. Výška Slunce musí být 42 stupňů a více," přiblížila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová ohledně teplot a »Déčka«, jehož přírodním zdrojem je syntéza cholekalciferolu ve spodních vrstvách pokožky chemickou reakcí, která závisí na vystavení slunci.

"Vitamín D3 se vyrábí z cholesterolu v naší kůži, kdy je vystavena slunečnímu záření. Nejvíce ho dopadá mezi 10 až 15 hodinou. Pro tělo je důležitý pro naši imunitu, pro absorpci vápníku a fosfátu ze stravy. Vitamín D bychom od poloviny října do poloviny března měli doplňovat ze stravy, nejvíce je ho v hovězích játrech, ve vaječných žloutcích nebo sardinkách," vysvětlila důležitost nízkomolekulární látky nezbytné pro život Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus nedokáže, až na některé výjimky, vitamíny vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Literatura a odborné články uvádějí, že nedostatkem vitamínu D trpí 60 – 75 procent české populace.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.