Na terase atypického bytu slavného hudebního skladatele Daniela Bartáka se griluje jako o život. Nechal nakouknout do svého soukromí

Terasa, která je součastí bytu skladatele Daniela Bartáka
Terasa, která je součastí bytu skladatele Daniela Bartáka
Foto: Se svolením Daniela Bartáka
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 6. 2023

O skladateli a zpěvákovi Danielu Bartákovi (42) je v českém showbyznysu známo, že má mimořádný cit pro hudbu. Málokdo však už ví, že jeho talent má své místo i v gastronomii. Zejména pokud jde o grilování, umí vyloženě »čarovat«. Redakci ŽivotvČesku.cz umělec ukázal své bydlení - atypický byt s terasou, na které se konají stylové grilovací sedánky pro nejbližší okruh přátel. "Asi by se dalo říct, že můj gril už poznal všechno. Tedy všechno, co jde dát na mřížku," uvedl s důrazem v hlase.

Má talent, kvůli kterému k němu do atypického bytu v centru Prahy dochází nejvýznamnější osobnosti hudební branže - jmenovitě třeba Helena Vondráčková, Vojta Dyk, ale byl u něj opakovaně třeba i Karel Gott (†80).

Na více než 120 metrech čtverečních je toho k vidění poměrně dost. Barták osobně vyzdvihuje místnost, ve které má studio, jeho srdcovkou je pak nezastřešená prostorná terasa, kde to občas pořádně žije. Byt vyhledávaného skladatele je dispozičně prakticky 4+1.

Na terase, kde tráví poměrně hodně času, nechybí bylinky v květináčích, ale své místo na ní mají i rajčata, několik keříků jahod, saláty, ale i kedlubny. "A dominantou je gril, který je v provozu velmi často. Buď griluji s přáteli, nebo griluji sám," uvedl pro ŽivotvČesku.cz amatérský gastro mág a velmi náročný vyznavač kvalitní hudby.

Na dotaz redakce, co by to bylo, kdyby si měl vybrat jeden druh masa a říct, jak by ho připravil, neváhal ani vteřinu. "Skutečná dobrota je vysoký roštěnec, to ví i malé dítě (směje se). To znamená, že zakoupíme stařené maso, které zraje měsíc a půl až dva měsíce. Následně je velmi důležité steak minimálně hodinu před tím, než se položí na gril, marinovat. Nic složitého, marináda se vytvoří kombinací olivového oleje, česneku a tymiánu, ale to záleží na chutích každého. Rozhodně takto namarinovanou dobrotu nedáváme do lednice, ale necháme to pracovat při pokojové teplotě. Potom přichází alchymie v podobě toho, že ta flákota, kterou si chceme připravit medium rare (středně propečený steak), dostane z každé strany tři minuty na grilu a po vyjmutí tři až čtyři minuty steak necháme odpočinout. Uvnitř by jeho teplota měla být plus minus 55 °C. Pak už jen masíčko »přelízneme« přepuštěným máslem, sůl, pepř a dobrou chuť a pak dobrou noc," popsal se smíchem pro ŽivotvČesku.cz jeden ze svých nejoblíbenějších receptů skladatel a zpěvák s tím, že to před pár lety chvíli trvalo, než se celý postup naučil nazpaměť.

Barták dále ke svému kulinářskému talentu uvedl, že do nějaké televizní soutěže by si rozhodně netroufl jít, že jako mistr gastronomie se cítí jen u svého grilu na terase, která mu je i jakousi relaxační místností, když má hodně zakázek a prakticky se nedostane ze studia. Že více pro něj znamená hudba než gastronomie, svědčí ocenění staré pět let z festivalu DIMF v jihokorejském Daegu, kde v celosvětové konkurenci získal cenu Best leading actor neboli Nejlepší herecký výkon v kategorii mužů za roli v muzikálu Mefisto. K němu zároveň psal hudbu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.