Reklama:

Nejnebezpečnější ryba světa, jejíž jed je silnější než kyanid, byla vylovena v Chorvatsku. Opakovaně. O rizicích promluvil expert

Čtverzubec stříbropásý
Čtverzubec stříbropásý
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 5. 2024

U ostrova Ceja v Chorvatsku byl vyloven čtverzubec stříbropásý (Lagocephalus sceleratus). Jedná se o nejnebezpečnější rybu světa, informoval o tom německý týdeník Focus. Podle periodika rybář Anton Vidović ulovil v pondělí dokonce čtyři exempláře. Tento druh ryby je pro člověka smrtelně nebezpečný kvůli vysoké koncentraci tetrodotoxinu, který se nachází v pohlavních žlázách, játrech a na kůži ryby. Pro ŽivotvČesku.cz rizika při setkání s rybou okomentoval zkušený potápěč a fotograf Richard Jaroněk, který proslul v tuzemsku třeba tím, že má za sebou více než dva tisíce ponorů se žraloky.

Reklama:

Čtverzubec stříbropásý je považován za nejnebezpečnější rybu na světě, a to z důvodu, že obsahuje extrémně toxický tetrodotoxin, který je smrtelně nebezpečný pro člověka. Kontakt a případně konzumace této ryby může vést k vážným zdravotním problémům nebo smrti. První příznaky otravy se po intoxikaci začínají projevovat v rozmezí 15 až 25 minut po požití toxinu.

Ryba se dostala do Středozemního moře prostřednictvím Suezského průplavu a vlivem absence přirozených predátorů existuje značný potenciál pro to, aby se rozšířila, uvádí Focus. Zmíněný druh ryby představuje významné riziko nejen pro tamní ekosystémy, ale i pro lidi, kteří se mohou náhodně dostat do kontaktu s jejím jedem.

Reklama:

Místní úřady varují obyvatele i turisty před riziky spojenými se čtverzubcem stříbropásým a doporučují opatrnost při rybaření. Ryba může být na první pohled nenápadná, účinky jejího jedu bývají však fatální. Smrtelná dávka tetrodotoxinu je pouhý jeden až dva miligramy, což je stokrát silnější dávka než u kyanidu.

Odborníci apelují na zvýšení povědomí o rizicích, která jsou s rybou spojena, a to zejména v oblastech, kde se vyskytuje. Konkrétně jde o to, aby bylo jasné, jak rybu rozpoznat od jiných druhů a jaké nebezpečí představuje.

Redakce ŽivotvČesku.cz v souvislosti s výskytem ryby v Chorvatsku oslovila experta. Richard Jaroněk je profesionální potápěč, ale i fotograf žraloků, který s těmito mořskými predátory strávil mnoho času. Věnuje se jim více než čtvrtstoletí, plaval s nimi na mnoha místech celého světa. Má ovšem značné znalosti i o jiných »tvorech« žijících pod hladinou moře.

Pro Jaroňka, když ho redakce oslovila, tak nebyl čtverzubec stříbropásý žádnou neznámou a situaci uklidňuje, nabádá však k tomu, aby lidé nic nepodcenili.

"Principiálně jde o rybu značně plachou. Určité procento nehod, ke kterým došlo, tak byly způsobeny tím, že ryba má »malinkaté ostny na kůži« a neopatrný potápěč či plavec se s ní dostal do kontaktu třeba při došlápnutí v blízkosti útesu a podobně. Jde spíše o výjimečné případy, a to s ohledem na plachost ryby. Větším procentem, kdy došlo k nehodě, je její konzumace, a to zejména v Japonsku, kde je oblíbenou delikatesou. Smrt obvykle nastává do 4 až 24 hodin po požití kvůli ochrnutí dýchacích svalů. Větší rizikem jsou jiné ryby, jako je třeba ropušnice a jiné, a to ve smyslu, že sice mají slabší jed, ale těch případů, kdy došlo ke kontaktu s člověkem a nedopadlo to dobře, je mnohonásobně více," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz zkušený expert.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: