Novoroční výzva restauratérům! Nechte si vyčistit vzduchotechniku suchým ledem, radí projekt Ledovačka

Maxim Afanasjev a Radek Chaloupka
Maxim Afanasjev a Radek Chaloupka
Foto: Se svolením Ledovacka
Redakce ŽvČ |
[email protected]
Publikováno: 10. 1. 2024

České restaurace, kavárny a další provozovny čelí od nového roku unikátní výzvě projektu Ledovačka. Ta motivuje majitele či provozovatele k tomu, aby si nechali suchým ledem vyčistit vzduchotechniku a ventilace a zabránili tak šíření bakterií.

Ledovačka zjistila v mnoha provozovnách po celém Česku nedostatky v čištění a proto chce do výzvy zapojit co nejvíce restaurací, kaváren, lahůdek a dalších míst, v nichž se vaří či peče. "Čištění suchým ledem eliminuje opotřebení a poškození materiálu a při teplotě -79 ° zabíjí spoustu bakterií, které nemají šanci přežít. Už jsme takové čištění prováděli v řadě míst a rozdíly v tom, jak vypadala vzduchotechnika před a po čistění, jsou velké," říká za Ledovačku Maxim Afanasjev.

Jedním z míst, kde jeho tým pracoval, je např. známá provozovna Naše maso. "Když jsme se do těch trubek podívali, bylo nám jasné, že musíme zvolit efektivní čištění a Ledovačka byla jednoznačná volba. Když to vyčistili poprvé, tak to stálo spoustu úsilí a času, podruhé už to bylo snadnější. Domluvili jsme se na tom, že to budeme dělat jednou ročně. Aby ten nános nebyl takový. Zmizely pachy, zlepšila se kvalita odtahu a my jsme spokojení. A vyzýváme k tomu i ostatní kolegy, připojte se k Ledovačce," říká šéf Naše maso Radek Chaloupka.

Jak probíhá čištění suchým ledem? 

Jedná se o tryskání povrchů peletami suchého ledu. Speciální zařízení zrychluje pohyb pelet suchého ledu o velikosti až 3 mm stlačeným vzduchem na více než 150 m/s. Chladem o teplotě -79 °C nečistoty zmrznou a popraskají. Pelety suchého ledu pak se svojí vysokou rychlostí nečistoty snadno odstraní. Touto metodou lze odstranit téměř jakoukoliv nečistotu velmi šetrně vůči materiálu. 

Podrobnosti najdete na: www.ledovacka.cz

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.