Pravidla pro hospody: Uvnitř se bude smět sedět bez roušky. Prymula exkluzivně: Mám obavy

Roman Prymula má obavy, že se počty nakažených zvýší.
Roman Prymula má obavy, že se počty nakažených zvýší.
Foto: pixabay.com / reprofoto

Stát od 25. května povoluje hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách. Zpočátku až pro 300 lidí, později pro 500 lidí. Otevírají se restaurace a hospody, kde bude možné sedět bez roušky. Jaká budou přesná pravidla?

"Pokud bude epidemiologická situace stále příznivá, tak od 8. června se povolení rozšíří na 500 osob a od 22. června až na tisíc lidí,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Aktuální stav je takový, že ve čtvrtek došlo k vyššímu nárůstu. "Nemyslíme si ale, že je nárůst spojen s pondělním rozvolňováním. Inkubační doba je 14 dnů. Myslím si, že nemůžeme dávat tento nárůst do souvislosti s volnem z 11. května,“ podotkl Vojtěch, který nechce vyvolávat paniku. Oproti tomu

Roman Prymula mírné obavy má. "Věřím, že se to nepřehoupne. Ale zamozřejmě nějaká rizika jsou," řekl pro Život v Česku.

Jak to bude v hospodách:

Epidemiolog Rastislav Maďar, který je vedoucím pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatřeních, uvedl přesná pravidla, jak to bude chodit v hospodách.

"Stále platí to, že když člověk jde do restaurace, jde tam s vědomím toho, že se skupinou, kterou tam jde, se bude vídat bez roušek. Lidé se dívají jeden na druhého,“ řekl Maďar s tím, že pokud se jedinec od stolu postaví, měl by si nasadit ochranu nosu a úst.

"V momentě, kdy se člověk postaví, tak má větší rozptylovou vzdálenost. Než se postaví, měl by si nasadit roušku,“ zdůraznil a pokračoval: "Platby by si měly dělat u stolu, aby nevznikaly fronty. Během návštěv sociálních zařízení by nemělo docházet ke shlukování osob,“ dodal.

Desítky hospod, restaurací, barů a dalších podniků kontrolovali v sobotu večer brněnští po...