Reklama:

První případ otravy: Houbař pozřel muchomůrku zelenou, poškodila mu játra. Mykolog popsal závažná rizika

Houbař - Ilustrační snímek
Houbař – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 26. 7. 2021

Houbařská sezóna je v plném proudu a v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) lékaři už zaznamenali první otravu muchomůrkou zelenou. U pacienta došlo k závažnému poškození jater a od transplantace ho zachránila práce odborníků a včasná diagnóza. "Toxiny té houby napadají především játra. Pokud se člověk nevyléčí včas, nebo se na to nepřijde, tak může dojít i ke smrti, jaternímu koma," řekl pro ŽivotvČesku.cz zkušený mykolog Vladimír Antonín a popsal, co dělat v případě podezření na otravu z hub.

Reklama:

Houbaření je oblíbenou zábavou Čechů, když je sezóna, stačí i pár minut v lese a košík je plný. Z hub lze rovněž uvařit celou řadu fantastických pokrmů, opatrnosti ale není nikdy dost. Špatná houba může způsobit nejen nevolnost, ale i poškození orgánů či dokonce smrt.

IKEM přijal do péče pacienta, který pozřel muchomůrku zelenou. Pomoc vyhledal včas a experti rychle přišli na to, že se jedná o otravu. Došlo tak sice k poškození jater, ale léčba se obešla bez nutnosti transplantace. Mykolog vysvětlil, co přesně muchomůrka zelená může v těle napáchat za škody.

Reklama:

"Toxiny té houby napadají především játra. Pokud se člověk nevyléčí včas, nebo se na to nepřijde, tak může dojít i ke smrti, jaternímu koma. Proto je důležité jednak zjištění a jednak správná léčba, kterou umí v podstatě všechny větší nemocnice u nás," řekl pro ŽivotvČesku.cz mykolog Vladimír Antonín.

Pokud sběrači hub dávají dostatečný pozor, neměli by mít problém tuto jedovatou houbu poznat. "Obvykle se píše, že muchomůrka zelená se dá zaměnit s žampiony, ale v podstatě je hodně otrav z nepozornosti lidí. Tato houba se dá poznat velice snadno, podle pochvy a prstýnku. Zkušenosti jsou takové, že lidé dokážou splést všechno se vším. Musí při sběru dávat opravdu pozor a jíst jen houby, které znají," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz uznávaný mykolog.

V případě, že na sobě či na někom jiném zpozorujete zdravotní problémy či nevolnost po pozření houbového pokrmu, s vyhledáním pomoci neotálejte. "Zásadní je, aby lidé za předpokladu, že mají nějaké problémy a podezření na otravu, šli do nemocnice. Zní to špatně, ale bez nemocnice jsou ztracení," zdůraznil Vladimír Antonín pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: