Radek Kašpárek poradil, jak uplatnit v kuchyni velikonoční nadílku. Odhalil rodinný recept na speciální vajíčkový salát
Velikonoce jsou spjaty se zdobením vajíček. S tím začali už naši předci ve starověku. Tehdy si totiž připomínali počátek života. S křesťanstvím tato tradice ale dostala jiný rozměr - mimo náboženskou symboliku to byl i způsob, jak se zbavit nahromaděných vajec, která se v období půstu nesměla jíst. Šéfkuchař Radek Kašpárek (41) pro ŽivotvČesku.cz prozradil rodinný recept na vynikající vajíčkový salát, který lze připravit z velikonoční nadílky. Najde tak uplatnění a není nutno se jí zbavovat.
"Nejde vyloženě o salát, ale spíše o pomazánku, kterou doma máme rádi. Jde o rodinný recept a skládá se ze surovin, které mám vždy doma po ruce a myslím, že i většina českých domácností. Pro některé může být samotný pokrm příjemným zpestřením," popsal pro ŽivotvČesku.cz známý porotce gastronomické televizní show Radek Kašpárek.
Postup:
- Oloupeme 6 vajec a přes tvořítko na bramborový salát je protlačíme do mísy.
- Najemno nasekáme dvě větší šalotky.
- Použijeme dva řezy ze sardelky (ančovičky) a rozmačkáme je vidličkou v míse na kaši.
- Přidáme dvě polévkové lžíce kapar, které nakrájíme najemno.
- Ochutíme dvěma polévkovými lžícemi najemno nakrájené pažitky.
Všechny ingredience vložíme k vejcím do mísy. Následně přidáme 4 polévkové lžíce majonézy a 1 kávovou lžičku hořčice.
Osolíme, opepříme. Zakápneme citronovou šťávou. Opatrně všechny suroviny v míse promícháme, aby se spojily dokonale všechny chutě. Necháme vychladit a podáváme na čerstvém pečivu.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.