Recept králů bez obav: Hovězí rostbíf na grilu se zeleninovým salátem

Rostbíf je způsob úpravy hovězího masa, který je charakteristický pro anglickou kuchyni.
Rostbíf je způsob úpravy hovězího masa, který je charakteristický pro anglickou kuchyni.
Foto: iTesco
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 6. 2020

Rostbeef chcete-li česky rostbíf je královské jídlo. A řekněme si upřímně, mnoho lidí má z jehož přípravy velký respekt. Trik je v tom, koupit kvalitní hovězí vysoký roštěnec a pak ho přivést barevně pěkně dorůžova.

Suroviny: 1 kg vysokého roštěnce, sůl, pepř, 1 vanička Knorr Bohaté šťávy na tmavá masa, 70 g hořčice, 4 lžíce olivového oleje

Postup:

Maso vcelku osolíme, opepříme a potřeme hořčicí a olejem po celé jeho ploše. Necháme odležet v chladu a připravíme si masovou šťávu, kterou maso při grilování potíráme. Masovou šťávu získáme rozpuštěním 1 vaničky Bohaté šťávy v 250 ml horké, nikoliv vroucí vody a krátkým povařením. Máme-li tepelnou sondu nebo vpichový teploměr, snažíme se nepřekročit teplotu 55° C uvnitř masa. Grilujeme pomalu na mírně rozpáleném grilu anebo pečeme v troubě na nižší teplotu. Nakonec necháme maso odpočinout tak, aby došlo do stavu médium a zatáhlo se. Krájíme na tenké plátky a servírujeme na salátovém lůžku společně s křupavým pečivem.

Rostbíf je způsob úpravy hovězího masa, který je charakteristický pro anglickou kuchyni.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.