Reklama:

Roman Šmucler: Česko se postupně promořuje, jen se o tom nemluví

Uznávaný odborník Roman Šmucler
Uznávaný odborník Roman Šmucler
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 9. 2020

Roman Šmucler (51) seděl v Ústředním krizovém štábu. Je prezident České stomatologické komory a současné dění kolem koronaviru bedlivě sleduje. Pokud jde o pohled na současnou situaci, má jasno. "Dochází k promořování. Nejen v Česku, ale i v Evropě," řekl pro ŽivotvČesku.cz uznávaný odborník.

Reklama:

Počty nakažených jsou v současnosti v exponenciálním růstu. Vláda se snaží zavádět opatření, která mají za úkol zpomalit šíření nákazy, zároveň »neudusit« ekonomiku.

Reklama:

Podle Romana Šmuclera neprobíhá nic jiného než promořování společnosti. "Česká republika se rozhodla, že se promoří racionálně a teď se jen hrají kolem toho nějaké hry. Nemluví se o tom. Ale to už nikdo nezastaví při těch tisících nakažených," má jasno uznávaný lékař, který se řadí k lidem, kteří nemají problém o věcech mluvit s naprostou otevřeností.

Podle Šmuclera je současný stav neudržitelný. Nákaza má před jakýmkoliv zavedením opatření náskok, reálné počty nakažených jsou v tuto chvíli neměřitelné a jediné, jak zamezit šíření nového typu koronaviru SARS-CoV-2, je nařídit plošnou karanténu.

"Je to zastavitelné za předpokladu, že se na dva měsíce zavře život v Česku. Tedy, když lidé nebudou opouštět domovy kromě těch, kteří řídí strategické provozy jako jsou elektrárny a podobně. Ale víme ze světa, že až se to opět povolí, tak to znovu začne. Takhle se to dá ještě protáhnout třeba do jara příštího roku. Samozřejmě záleží, co si vybereme, ale mně osobně to nepřijde moc rozumné. Důležité je hlídat kapacitu našich nemocnic, což je zatím dobré," řekl pro ŽivotvČesku.cz Šmucler, který má jasno i v otázce ekonomiky státu.

"Největší dluhy po tomhle budou platit lidi, kteří se ještě ani nenarodili," dodal uznávaný lékař Roman Šmucler.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: