Šéfkuchař královny Alžběty II. prozradil recept na nepečený dezert, který milovala. Nikdy ho nenechala ani kousek
V pondělí uběhl týden od pohřbu královny Alžběty II., která zemřela ve věku 96 let. Lidé, kteří ji důvěrně znali, na ni přesto rádi vzpomínají. O jednu z nejcennějších vzpomínek se podělil její šéfkuchař, který pro ni často tvořil jeden nepečený dezert, který milovala. Pro magazín Today popsal recept a řekl, jak moc ho měla královna ráda.
Královna Alžběta II. zemřela 8. září po vleklých zdravotních problémech na svém sídle Balmoral ve Skotsku a její smrt zasáhla miliony lidí po celém světě, obzvláště pak ty, kteří měli možnost se s ní setkat a vytvořit si s ní vztah. Jedním z nich byl její osobní šéfkuchař Darren McGrady, který pro ni dělal mnoho pokrmů, ale jeden jediný se na její žádost neustále opakoval.
"Čokoládový sušenkový dort měla nejraději k odpolednímu čaji. Nosil jsem jí ho ke stolu i několikrát. Když z něj něco zbylo, nechala si ho převážet mezi svými sídly, aby ho dojedla později. Většinou ho ale snědla kompletně, tak ráda ho měla," řekl Darren McGrady pro magazín Today.
Na přípravu dezertu je potřeba mít doma máslo, smetanu ke šlehání, cukr, hořkou čokoládu a čajové sušenky. Formu pak stačí vymazat máslem, namlít sušenky a následně v míse spojit změklé máslo s cukrem pomocí mixéru. Do směsi se pak přidá rozpuštěná hořká čokoláda, kterou je do ni třeba vmíchat ručně. Jako poslední se přidají právě sušenky a celá směs se dá ve formě ztuhnout do lednice - ideálně alespoň na hodinu.
"Tento dort si královna ráda vychutnávala i se svým vnukem, princem Williamem. On si ho díky ní oblíbil natolik, že ho servíroval pánům na své předsvatební oslavě. Ten dort dokonale pasoval k čaji, který William se svou babičkou pil," dodal šéfkuchař.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.