Sladký nízkokalorický zázrak aspartam jako rakovinotvorná látka: O rizicích promluvil Roman Prymula, přiklání se k neslazení vůbec, případně omezeně

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: ŽivotvČesku
Rudolf Šindelář, ČTK | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 6. 2023

Jedno z nejpoužívanějších umělých sladidel na světě, aspartam, bude označeno za »potenciálně rakovinotvornou« látku. Podle zdrojů agentury Reuters se v tomto smyslu v červenci vyjádří Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při Světové zdravotnické organizaci (WHO). Látka se používá ke slazení žvýkaček nebo sycených limonád, včetně Coca-Coly light, dodává agentura. Výrobci sladidel práci IARC kritizují. Pro ŽivotvČesku.cz o rizicích umělého sladidla promluvil bývalý šéf resortu zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

"Tato zpráva způsobí velký problém řadě výrobců. Je diskutabilní, do jaké míry je daná studie validní, protože dříve se uvádělo, že člověk by musel konzumovat velké množství potravin a nápojů, které obsahují umělé sladidlo. Teď přichází první nějaká indikátorová informace, že stačí menší množství. Tím, že by mohl být aspartam zařazen do kategorie potenciálně karcinogenních látek, se bude muset řešit, jakým způsobem používat jiná sladidla, protože toto sladidlo se používá masivně po celém světě," řekl pro ŽivotvČesku.cz mezinárodně uznávaný epidemiolog a bývalý šéf zdravotnictví.

Posudek IARC má na základě všech zveřejněných důkazů posoudit, zda určitá látka představuje potenciální nebezpečí, či nikoli. Závěry IARC neříkají, jaké množství výrobku nebo látky může člověk bezpečně zkonzumovat. K tomu se vyjadřuje jiný expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA). Klíčové jsou také výroky národních regulačních orgánů.

Stanovisko IARC ale ovlivňuje veřejné mínění a může přispět k tlaku na výrobce dotčených potravin. Podobná prohlášení IARC v minulosti u různých látek vyvolala mezi spotřebiteli obavy z jejich používání. Vedla také k soudním sporům a přiměla výrobce přepracovat receptury a používat alternativy kritizovaných látek. Například v roce 2015 označila IARC herbicid glyfosát za »pravděpodobně rakovinotvorný«, což mělo dopad na mnoho firem.

"Já mám názor, že umělá sladidla nikdy nebyla žádnou výhrou, protože mají dopady, když je srovnáme s používáním klasického cukru, v řadě případů horší než cukr samotný. Klonil bych se spíše k tomu nesladit vůbec, případně omezeně," doplnil Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz.

Možnou škodlivostí aspartamu se aktuálně zabývají oba zmiňované orgány. Svá stanoviska zveřejní ve stejný den, a to 14. července. Podle zdroje agentury Reuters se oba dokumenty budou vzájemně doplňovat a představují »první zásadní krok k pochopení rakovinotvornosti«.

Činnost IARC kritizují výrobci sladidel. "IARC není orgánem pro bezpečnost potravin a její hodnocení aspartamu není vědecky komplexní a je do značné míry založeno na široce zdiskreditovaném výzkumu," uvedla Frances Huntová-Woodová, generální tajemnice Mezinárodní asociace výrobců sladidel.

Od roku 1981 JECFA uvádí, že aspartam je bezpečný, pokud jeho spotřeba nepřesáhne jisté denní limity. Pro člověka o váze 60 kilogramů je tato hranice mezi 12 a 36 plechovkami dietních limonád, číslo závisí na množství aspartamu v nápoji.

Nahrazení aspartamu není jednoduché ani kvůli vyvážení chuti. Společnost Pepsico odstranila aspartam z limonád v roce 2015, o rok později ho vrátila zpět, aby ho v roce 2020 opět odstranila, uvedla agentura Reuters.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.