Tajemství šéfkuchaře Radka Kašpárka: Odhalil recept z bramborového knedlíku do 60 korun

Radek Kašpárek připravil luxusní dezert
Radek Kašpárek připravil luxusní dezert
Foto: ŽivotvČesku.cz

Většina televizních diváků sledovala kulinářskou show, ve které trojice porotců rozhoduje o osudu amatérských kuchařů. A je zcela jisté, že z mnoha vytvořených pokrmů se lidem sbíhaly sliny. Šéfkuchař Radek Kašpárek (39) pro veřejnost připravil prostřednictvím redakce ŽivotvČesku.cz michelinský recept na luxusní dezert, který si může připravit opravdu každý. Jeho hlavní ingrediencí je totiž bramborový knedlík, který zbyde třeba z oběda. A celkové náklady nepřesáhnou 60 korun.

Vyhlášený šéfkuchař, který provozuje luxusní restauraci v centru Prahy a aktuálně vaří pro zdravotníky v první linii na plicním oddělení Fakultní nemocnice Motol, vymyslel zcela jednoduchý a chuťově geniální recept, který ocení každý strávník. A díky nenáročnému postupu ho vytvoří i ti, kteří si s vařením úplně netykají. Tak pojďme na to.

"Jde o recept, který jsem vymyslel letos na jaře, když byla první vlna epidemie. Zbyla nám od oběda šiška bramborových knedlíků a napadlo mě z toho vyrobit dezert," řekl v úvodu Radek Kašpárek, jehož restaurace získala pětkrát po sobě michelinské ocenění.

"Je to recept, který si může doma udělat úplně každý, protože se jedná o suroviny, které má každý doma a jsou skutečně za pár korun," upřesnil muž, kterého si diváci zamilovali coby porotce v kulinářské show.

Suroviny pro 4 porce:

1x bramborová šiška knedlíku, která zbyla od oběda

250 gramů plnotučného tvarohu (cca 25 korun)

4x lžíce moučkového cukru

1x lžíce skořice

120 gramů másla (cca 20 korun)

4x lžíce povidel, nebo jakékoliv domácí zavařeniny, kterou máte určitě doma - ideálně lesní plody

1x citron (cca 5 korun)

2x bluma (cca 7 korun)

20 lístků máty

Postup výroby:

Krok 1 - Knedlík nastrouháme nahrubo a opečeme na másle dozlatova. Přendáme a rozdělíme následně do čtyř připravených misek.

Krok 2 - V miskách opečený knedlík posypeme moučkovým cukrem a skořicí.

Krok 3 - Pomocí lžičky rozložíme - naneseme povidla či domácí zavařeninu.

Krok 4 - Tvaroh ochutíme moučkovým cukrem a našleháme do hladka a pomocí lžíce vytvoříme nok, který naneseme do středu misky.

Krok 5 - Blumu nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na povidla či domácí zavařeninu.

Krok 6 - Celý dezert zastrouháme najemno citronovou kúrou a ozdobíme mátovými lístky.

Krok 7 - Dobrou chuť přeje michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek: "Děti tento dezert milují," dodal gastro kouzelník.

Čas celého procesu výroby dezertu cca 15 minut.