Z kadeřníka cukrářem: Jan Jirka z cukrářské soutěže prodává dezerty. Začalo to vánočním cukrovím, řekl

Jan Jirka soutěžil v pořadu Peče celá země
Jan Jirka soutěžil v pořadu Peče celá země
Foto: se svolením České televize
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 13. 11. 2020

Jan Jirka (28) alias Jenda z oblíbené cukrářské soutěže, kterou vysílala veřejnoprávní televize, je původní profesí kadeřník známých tváří, ale jeho láska k pečení ho přiměla zkusit štěstí i v jiném oboru. V současné době, kdy kvůli druhé vlně koronaviru a opatření vlády není dovoleno provozovat kadeřnické služby, se 28letý Jenda rozhodl naplno rozjet podnikání v gastronomii a věnovat se cukrářskému řemeslu. Pro ŽivotvČesku.cz prozradil nejen to, jak vzpomíná na soutěž, ale také co plánuje do budoucna.

Jan Jirka, profesionální kadeřník, získal popularitu v cukrářské soutěži Peče celá země, kde skončil v semifinále. Stal se tak v poměrně silné konkurenci nejúspěšnějším mužem celé soutěže. Přesto, že mu vítězství uniklo, televizní diváky přesvědčil o cukrářském umu díky svým dortům, zákuskům a leckdy dechberoucím dezertům a bavil je svými humornými scénkami a hláškami. V době koronavirové krize však vláda zakázala mimo jiné i provozování kadeřnických služeb, a tak se rozhodl nezahálet a vrhl se do podnikání jako cukrář. Otevřel si víkendové okénko, kde prodává dezerty a zákusky.

"Všechno začalo tím, že budu péct vánoční cukroví. Zjistil jsem, že lze otevřít výdejní okénko a tímto způsobem prodávat i dezerty a zákusky. Musel jsem si otevřít živnost jako cukrář. Současná doba si vyžaduje hrozně rychlé reakce, takže s cukrařinou máme plány do budoucna, ale rozhodně nůžky nechci zahodit, i když možná trochu omezit. Chci mít nějakou jistotu práce v oboru, pokud bude zase lockdown. Musím být multifunkční a flexibilní," řekl kadeřník a cukrář Jan Jirka pro ŽivotvČesku.cz.

Koronavirová krize ho přiměla k rychlému jednání, protože jako kadeřník momentálně pracovat nemůže a přišel o řadu zakázek. "Nebál jsem se onemocnění jako takového, jsem zdravý člověk. Spíš jsem se obával dopadu na ekonomiku. Když jsem se dozvěděl o dalším zákazu kadeřnických služeb a musel jsem zavřít salón s vědomím vysokých nákladů, nebylo to snadné. Rozhodl jsem se navázat spolupráci s Galerií ocelových figurín, která má schválené prostory pro gastronomický provoz a dohodli jsme se na marketingovém kroku, kdy já budu propagovat, že u nich peču a oni budou propagovat mě. Z části výdělku ještě obdarováváme dětské domovy, aby se děti mohly do galerie podívat," řekl cukrář Jan Jirka z pořadu Peče celá země pro ŽivotvČesku.cz.

"Na soutěž Peče celá země vzpomínám moc rád. Velkou podporu v tom, co teď dělám, mám právě od ostatních soutěžících. Nebýt soutěže, tak se k tomu nikdy nerozhodnu. Hodně jsme se sblížili s vítězkou Petrou Burianovou. S kým jsem tam byl déle, s tím jsme měli k sobě blíž. Čím víc jsme spolu byli, měli víc zážitků, tím víc jsme spolu drželi. Znovu bych do toho šel, ale mnohem radši jako moderátor nebo porotce. S Pepou Maršálkem jsme se spřátelili a radím se s ním o hodně krocích. Na základě některých jeho zkušeností a doporučení jsem třeba některá rozhodnutí nakonec neudělal," prozradil sympatický Jan Jirka pro ŽivotvČesku.cz.

A když se vrhl na cukrařinu profesionálně, věnuje se pečení i doma? "Doma mám sice dvě lednice, ale od té doby, co jsem na výrobně, tak doma moc nepeču. Jen občas pro známé nebo pro radost. Můj nejoblíbenější moučník jsou kynuté buchty s tvarohem nebo povidly. Těch bych se ujedl," dodal Jan Jirka pro ŽivotvČesku.cz.

 

Společnost klade na vzhled velký důraz. Pokud se člověk necítí ve svém těle dobře, může se...

 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu