Z kadeřníka cukrářem: Jan Jirka z cukrářské soutěže prodává dezerty. Začalo to vánočním cukrovím, řekl

Jan Jirka soutěžil v pořadu Peče celá země
Jan Jirka soutěžil v pořadu Peče celá země
Foto: Archiv Česká televize

Jan Jirka (28) alias Jenda z oblíbené cukrářské soutěže, kterou vysílala veřejnoprávní televize, je původní profesí kadeřník známých tváří, ale jeho láska k pečení ho přiměla zkusit štěstí i v jiném oboru. V současné době, kdy kvůli druhé vlně koronaviru a opatření vlády není dovoleno provozovat kadeřnické služby, se 28letý Jenda rozhodl naplno rozjet podnikání v gastronomii a věnovat se cukrářskému řemeslu. Pro ŽivotvČesku.cz prozradil nejen to, jak vzpomíná na soutěž, ale také co plánuje do budoucna.

Jan Jirka, profesionální kadeřník, získal popularitu v cukrářské soutěži Peče celá země, kde skončil v semifinále. Stal se tak v poměrně silné konkurenci nejúspěšnějším mužem celé soutěže. Přesto, že mu vítězství uniklo, televizní diváky přesvědčil o cukrářském umu díky svým dortům, zákuskům a leckdy dechberoucím dezertům a bavil je svými humornými scénkami a hláškami. V době koronavirové krize však vláda zakázala mimo jiné i provozování kadeřnických služeb, a tak se rozhodl nezahálet a vrhl se do podnikání jako cukrář. Otevřel si víkendové okénko, kde prodává dezerty a zákusky.

"Všechno začalo tím, že budu péct vánoční cukroví. Zjistil jsem, že lze otevřít výdejní okénko a tímto způsobem prodávat i dezerty a zákusky. Musel jsem si otevřít živnost jako cukrář. Současná doba si vyžaduje hrozně rychlé reakce, takže s cukrařinou máme plány do budoucna, ale rozhodně nůžky nechci zahodit, i když možná trochu omezit. Chci mít nějakou jistotu práce v oboru, pokud bude zase lockdown. Musím být multifunkční a flexibilní," řekl kadeřník a cukrář Jan Jirka pro ŽivotvČesku.cz.

Koronavirová krize ho přiměla k rychlému jednání, protože jako kadeřník momentálně pracovat nemůže a přišel o řadu zakázek. "Nebál jsem se onemocnění jako takového, jsem zdravý člověk. Spíš jsem se obával dopadu na ekonomiku. Když jsem se dozvěděl o dalším zákazu kadeřnických služeb a musel jsem zavřít salón s vědomím vysokých nákladů, nebylo to snadné. Rozhodl jsem se navázat spolupráci s Galerií ocelových figurín, která má schválené prostory pro gastronomický provoz a dohodli jsme se na marketingovém kroku, kdy já budu propagovat, že u nich peču a oni budou propagovat mě. Z části výdělku ještě obdarováváme dětské domovy, aby se děti mohly do galerie podívat," řekl cukrář Jan Jirka z pořadu Peče celá země pro ŽivotvČesku.cz.

"Na soutěž Peče celá země vzpomínám moc rád. Velkou podporu v tom, co teď dělám, mám právě od ostatních soutěžících. Nebýt soutěže, tak se k tomu nikdy nerozhodnu. Hodně jsme se sblížili s vítězkou Petrou Burianovou. S kým jsem tam byl déle, s tím jsme měli k sobě blíž. Čím víc jsme spolu byli, měli víc zážitků, tím víc jsme spolu drželi. Znovu bych do toho šel, ale mnohem radši jako moderátor nebo porotce. S Pepou Maršálkem jsme se spřátelili a radím se s ním o hodně krocích. Na základě některých jeho zkušeností a doporučení jsem třeba některá rozhodnutí nakonec neudělal," prozradil sympatický Jan Jirka pro ŽivotvČesku.cz.

A když se vrhl na cukrařinu profesionálně, věnuje se pečení i doma? "Doma mám sice dvě lednice, ale od té doby, co jsem na výrobně, tak doma moc nepeču. Jen občas pro známé nebo pro radost. Můj nejoblíbenější moučník jsou kynuté buchty s tvarohem nebo povidly. Těch bych se ujedl," dodal Jan Jirka pro ŽivotvČesku.cz.