Žlutější zuby jsou mnohdy zdravější než bílé. Roman Šmucler vysvětlil velký paradox ohledně zářivého úsměvu
Bílé zuby jsou v současné době považovány za symbol krásy a zdraví. Řada lidí bílý chrup považuje za společenskou nutnost a normu. Ne každý ale má to štěstí, že se zářivě bílým úsměvem může pochlubit, proto mnohdy někteří volí různé prostředky určené k bělení zubů. Prezident České stomatologické komory a stomatochirurg Roman Šmucler (53) ale pro ŽivotvČesku.cz uvedl, že žlutější zuby jsou mnohdy zdravější než bílé. Pro někoho možná dost překvapivou informaci vysvětlil.
Barva zubů je dána geneticky, přesto je několik způsobů, jak ji lze do jisté míry ovlivnit. Rozhodně ale neplatí, že bílé zuby vždy vypovídají o své zdravosti.
"Paradoxně je řada lidí, kteří mají žluté zuby a mají je zdravější než lidé, kteří mají vyloženě zářivě bílý chrup. Proč to tak je, je příkladem z důvodu, že zuby značně chrání fluor, který obsahují zubní pasty, ale jeho vedlejším účinkem je, že dělá zuby žlutější. Pak je tady další věc, že jak člověk stárne, tak mu ubývá skloviny, a kdyby se na hlavu postavil, tak mu zuby budou žloutnout, protože více prosvítá tkáň, která je pod obalem zubu, to je zubovina," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz špičkový specialista na laserovou a estetickou medicínu a vysokoškolský pedagog.
Ze slov Romana Šmuclera vyplývá, že mít lehce nažloutlé zuby neznamená, že jsou nezdravé, naopak v převážné míře mohou být v pořádku, neznamená to ani to, že by došlo k zanedbání jejich péče. Přesto řada lidí touží po bílém chrupu a pomůže si různými prostředky určenými k vybělení chrupu.
"I když je bělení zubů hodně spojováno spíše s mladými děvčaty, tak je to otázka spíše starších lidí a nějaké snahy vypadat mladě. Samozřejmě mají na bělost zubů vliv potraviny. My ale máme zbarvení zubů dvojí. Jednak jde o povrch zubů, který se dá vyladit v rámci zubní hygieny, ale hlavní barvy jsou uvnitř, které jdou ovlivnit v nějaké míře stravou. To znamená, že pokud jde o povrch, tak na to má vliv kouření, káva a podobně, ale vnitřní barva zubu souvisí s tím, co konzumujeme," popsal pro ŽivotvČesku.cz uznávaný stomatochirurg s tím, že nevhodné pro zuby jsou například tmavé slazené limonády obsahující hodně kyselin, které naleptávají sklovinu.
"Pokud jde o bělení zubů, takové ty preparáty z drogerií a internetu, tak to vlastně dělá to, aby to nefungovalo. Je to vyrobeno tak, aby to nemohlo nikomu ublížit, proto je účinnost snížena a Američané to používají na skutečně nepatrné zesvětlení zubů, když jdou třeba do společnosti. Ale koncentrace bělicích látek v těchto výrobcích je tak slabá, že to nemůže ani pomoct, ani ublížit," dodal pro ŽivotvČesku.cz šéf stomatologů Roman Šmucler.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.