3 způsoby, jak kapra zbavit pachu rybiny: Šéfkuchař Radek Kašpárek prozradil jednoduché tipy

Radek Kašpárek vidí otevření restaurace Field v nedohlednu
Radek Kašpárek vidí otevření restaurace Field v nedohlednu
Foto: Archiv Radka Kašpárka
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 22. 12. 2020

Vánoce jsou mimo jiné svátky jídla. Mnoho druhů cukroví, bramborový salát a v neposlední řadě také smažený kapr. Někteří lidé však mají problém s tím, že jim ryba »zavání« pachem rybiny nebo bahna, což může být pro někoho důvodem k tomu, že se kaprovi na štědrovečerní tabuli raději vyhne. Pro ŽivotvČesku.cz špičkový šéfkuchař a Mistr gastronomie Radek Kašpárek (39) prozradil, jak se dá nepříjemného zápachu zbavit pomocí tří jednoduchých fíglů.

Dozlatova smažený kapr na štědrovečerním stole patří už od nepaměti k českým vánočním tradicím. Jenže někteří lidé v této sladkovodní rybě cítí pachuť rybiny a někdy i bahna, což pro jejich žaludek nemusí být vůbec příjemné. Ale i na tento zdánlivě »nepřekonatelný« problém, existuje hned několik řešení.

"Vánočního kapra jím klasicky obaleného. Ale znám lidi, kterým vadí, že je jídlo cítit rybinou," řekl pro ŽivotvČesku.cz Radek Kašpárek, který popsal tři způsoby, jak připravit vánočního kapra tak, že v mase nezůstane rybí pachuť.

Není třeba žádných speciálních ingrediencí nebo pomůcek. Vše bychom měli najít doma běžně v lednici nebo spižírně. "Uděláme si podkovy z kapra. Vytvoříme emulzi olivového oleje a lisovaného česneku a rybu tím potřeme, necháme pár hodin odstát," poradil pro ŽivotvČesku.cz úspěšný porotce gastronomické televizní show.

Dalším jeho tipem je naložení kapra do mléka, které vytáhne nežádoucí zápach. "Do mléka ponoříme podkovy z ryby na 24 hodin a ryba se pak jen osmaží v trojobalu," popsal pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař Radek Kašpárek jednoduchý fígl na to, jak si mohou dopřát rybu i ti, kterým zrovna dvakrát »nevoní«.

Do třetice radí použít ingredienci, která si s rybou velmi dobře »rozumí«. "Rybu potřeme či pokapeme citronem a můžeme na ni přidat i nastrouhanou citronovou kůru, v tomto případě se dá smažit okamžitě," dodal mistr gastronomie a michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz.

"Dobré na tom je, že tyto věci na zbavení rybiny má každý doma a jsou lehce dostupné," dodal.

Respektovaný epidemiolog Roman Prymula (56) je každý den v plném pracovním zápřahu. Ale po...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu