Deltu chytí mladí a zdraví lidé, ukázkou jsou Karlovy Vary, myslí si Roman Šmucler. Nastínil, kdy může nastat panika

Lékař Roman Šmucler
Lékař Roman Šmucler
Foto: Showpix
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 11. 9. 2021

Delta je zcela dominující variantou na území České republiky, jak potvrzuje Státní zdravotní ústav (SZÚ). Přeskočila tak původně vedoucí britskou variantu (zvanou alfa). Delta mutace může být riziková, neboť je několikanásobně infekčnější oproti původnímu viru. "Některé země mají hodně proočkované ty starší lidi. Čili se to zpětně vůbec nedá vyhodnotit. U nás to sice není nějak růžové, ale v klíčových kategoriích máme přes 80 procent očkovaných. Lidé, kteří budou mít deltu, jsou především mladí a zdraví lidé. Teď je to ukázkově vidět v Karlových Varech," řekl lékař Roman Šmucler pro ŽivotvČesku.cz.

Lidí, kteří jsou plně očkovaní, je zatím evidováno v oficiálních statistikách 5 825 547 – nejvíce pak ve věkové kategorii 45 až 49 let, konkrétně 583 952. Hned za nimi, s počtem 533 716, jsou osoby ve věku 65 až 69 let. Nejnižší proočkovanost, jen 9,9 %, se pak týká kategorie 0 až 17 let. Nejvíce se přitom nechávají vakcinovat lidé bez indikace, po nich zdravotníci a dále lidé s chronickým onemocněním.

Největší výskyt byl na území Česka zachycen u varianty delta (zvané indické), překročila 90 % zaznamenaných případů, jak informovala poslední tisková zpráva SZÚ.

"Nebezpečnost varianty delta už byla jasná v červenci. S velkou pravděpodobností se mnohem lépe šíří, někdo říká, že není zásadně nebezpečná, někdo zase že ano. Nedá se to úplně přesně srovnat, protože jsou jiné populace lidí ohroženější. Některé země mají hodně proočkované ty starší lidi, čili se to zpětně vůbec nedá vyhodnotit. Věci, o kterých se mluví, vychází z nějakých teoretických parametrů původního viru. Pro praktický život to nemá žádný smysl, protože se to nedá srovnat. U nás to sice není nějak růžové, ale v klíčových kategoriích máme přes 80 procent očkovaných. Lidé, kteří budou mít deltu, jsou především mladí a zdraví lidé. Teď je to ukázkově vidět v Karlových Varech, kde je incidence tuším 25 a v nemocnici bylo myslím šest lidí," řekl Roman Šmucler pro ŽivotvČesku.cz.

Podle jeho výhledu bude relativně málo lidí v nemocnicích, relativně málo lidí zemře a určitě nehrozí, že se dekompenzuje náš systém. "To se nestalo ani na jaře. Ale nějaké ztráty na životech budou a nelze vyloučit, že například v okrese, kde mají třeba šest lůžek na oddělení JIP a všechny se zaplní, nevznikne panika a 200 kilometrů od toho místa se zavřou školy. Jde samozřejmě o politické rozhodnutí, loni jsme to zažili. Chyba je, že se dělají celoplošná opatření místo lokálních," uzavřel prezident České stomatologické komory pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.