ČNB přitvrdila s úrokovými sazbami. Chce znedostupnit úvěry, vysvětlil finanční expert. Popsal, kde to lidé nejvíce pocítí

Peníze - Ilustrační snímek
Peníze – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 2. 10. 2021

Rostoucí inflace v Česku se stala poměrně vážným problémem, na který byla nucena reagovat také Česká národní banka (ČNB), která zvolila způsob, jak ji zkrotit. Dramaticky zvedla úrokové sazby, aby dostala inflaci pod kontrolu, ale neblahý dopad to bude mít především na občany, kterým se rapidně prodraží například hypotéky. Finanční expert Lukáš Kovanda (40) objasnil důvod a následky souvisejí s jejím krokem. "ČNB chce »znedostupnit« úvěry pro firmy, v ekonomice se pohybuje příliš peněz. Navíc hypoteční sazby porostou rychleji, už nyní dochází ke zdražování hypoték," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz.

Zvýšení úrokových sazeb, které zavedla centrální banka, se sice projeví až za rok, ale rozhodně nejde o nic zanedbatelného. Z původních 0,75 procent se vyšplhaly na 1,5 procenta – jsou tedy jedenkrát vyšší než předtím. ČNB se tak snaží zkrotit inflaci, která se podle odhadu ekonomů může dostat na hranici pěti procent, možná ještě výše.

"Zvýšení je nepochybně dramatické, protože je nejvýraznější od roku 1997. Česká národní banka reaguje zejména na možnost zesílení inflačních očekávání, protože už se nedá příliš očekávat, že by mohla zkrotit tu současnou inflaci – ta zůstane nadále v tom poměrně vysokém pásmu a nedojde k žádnému snížení. Spíše si myslím, že ČNB jednala tímto způsobem, protože se obává, že inflace bude v příštích měsících ještě výraznější, než se čekalo. To znamená dokonce nad pětiprocentní úrovní. Nicméně obecně už nemůže ovlivnit tu, která je záležitostí několika nejbližších měsíců. Může ovlivnit inflaci, která bude za 12 až 18 měsíců. Ale protože hrozí inflační spirála, ČNB musí zasáhnout už nyní, přestože pravděpodobnost nějakého ovlivnění letošní inflace je velmi malá. Česká národní banka ovlivňuje zejména hrozbu roztočení inflace v druhé polovině příštího roku," řekl Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz.

Češi si tak budou muset výrazně připlatit, pokud budou chtít řešit bydlení, kupříkladu hypotéky."K jejich zdražování docházelo už nyní – částečně banky počítaly s tím, že dojde k tomuto zpřísnění měnové politiky, už je to v sazbách částečně obsaženo. Lze předpokládat, že hypoteční sazby porostou rychleji než by rostly, pokud by Česká národní banka takto dramaticky své sazby nezvýšila," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz finanční expert, který přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze a je mimo jiné členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Kromě financí týkajících se nemovitostí jsou i další oblasti, do nichž jednání ČNB zasáhne a ovlivní je. Konkrétně se jedná o podnikové, firemní úvěry a záměr je v tomto případě podle renomovaného ekonoma zcela evidentní.

"ČNB chce »znedostupnit« úvěry pro firmy a učinit je dražší, aby do ekonomiky proudilo méně peněz z bank ve formě úvěrů. Pak by firmy méně investovaly, méně si kupovaly zboží a služby na úvěr, což vede k tomu, že se tlumí inflační tlaky. Jde o to, aby banky neposkytovaly do ekonomiky tolik peněz, protože pokud to zjednoduším, inflace je vlastně výsledek toho, že v ekonomice je příliš peněz v porovnání se skutečností, kolik se vyrobilo zboží a služeb. V uplynulých měsících pandemie se vyráběly buďto pomalu nebo v některých případech vůbec. Víme, že třeba automobily se nevyrábí kvůli nedostatku čipů a tak dále. Peníze, které jsou v ekonomice, nemají být za co utraceny, respektive zboží a služeb za něž mohou být utraceny, se nedostává, tudíž mohou jít výrobci s cenami nahoru," uzavřel Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.