Ceny uhlí a dřeva rostou. Už nejde o výhodné vytápění jako dříve, říká ekonom. Poradil, kdy tyto komodity nakoupit

Důchodce - Ilustrační snímek
Důchodce – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 6. 10. 2021

Ze všech způsobů vytápění se lidem nejvíce vyplácela tuhá paliva, konkrétně uhlí a dřevo. Ceny těchto komodit nicméně v poslední době výrazně rostou, a přestože jde stále o nejlevnější druh vytápění, už není tak výhodný jako v minulosti. Předzásobit se nyní ekonom nedoporučuje a na lepší ceny by počkal do období, kdy o tyto komodity není takový zájem. "Teď je po uhlí obrovská sháňka, lidé potřebují doplnit zásoby, aby byli připraveni na zimu. Spíše než aby se zásobovali do dalších let, doporučoval bych vydržet na jaro a léto," řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček.

Celosvětová ekonomická krize, inflace, růst cen emisních povolenek či negativní očekávání dostupné nabídky elektřiny v důsledku odstavování německých jaderných a uhelných elektráren. To jsou faktory, které ovlivňují globální trh a burzovní ceny komodit, jako jsou uhlí a dřevo.

Burzovní ceny těchto komodit stoupají, ale podle ekonoma je nutné je sledovat a nenakoupit za přehnaně přemrštěnou cenu. "My samozřejmě máme burzovní ceny těchto komodit, na kterých můžeme cenu dobře pozorovat. Když si jdou lidé koupit uhlí či dřevo, často se na burzovní cenu nedostanou a musí ty komodity kupovat s přirážkou. Je třeba si dát pozor, aby ta přirážka nebyla zbytečně příliš velká oproti burzovní ceně," upozornil pro ŽivotvČesku.cz uznávaný ekonom Štěpán Křeček, co je třeba sledovat.

"Cena uhlí v poslední době výrazně narůstá. Přestože se pořád jedná o nejlevnější způsob vytápění, už není tak výhodné jako v minulosti. U dřeva pak vidíme paradoxní situaci, že i když jsme ho kvůli kůrovcovým kalamitám měli obrovské množství, bohužel jsme ho vyvezli do zahraničí a na domácím trhu ho není dostatek. Také vidíme, že dramaticky narůstají ceny. U dřeva i uhlí ceny jdou nahoru, a proto se určitě vyplatí, aby lidé zateplovali svá obydlí a měli co nejmenší úniky tepla, tak aby zbytečně nemuseli topit více, než je potřeba," řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom, proč je vhodná prevence před únikem tepla.

Situaci v Česku ovlivňuje a nadále bude ovlivňovat situace v sousedním Německu. "U uhlí si můžeme všimnout, že jsme v paradoxní situaci, kdy Německo bude příští rok vypínat jaderné elektrárny, ale ukazuje se, že to vede k nedostatku elektřiny, který se řeší tím, že se zprovozňují plynové a uhelné elektrárny. Ty jsou emisním zdrojem energie. Německá koncepce vede do paradoxu, že jeden z největších bojovníků proti emisím má letos nejvyšší emise a ty budou pokračovat i v dalších letech, protože se odchází od bezemisního jádra a nedá se to nahradit obnovitelnými zdroji. Naopak se spotřebovává více plynu a dočasně i uhlí. Pro český trh to znamená, že zvýšená poptávka po plynu a uhlí navyšuje cenu pro koncové zákazníky. Kdo bude chtít topit uhlím, bohužel si za něj připlatí," konstatoval pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček.

Pokud svůj domov vytápíte uhlím či dřevem a chcete se na zimu předzásobit, podle ekonoma není radno s tím čekat až na podzim. Pokud zásoby nyní nemáte, kupte jen takové množství, které v zimě skutečně využijete a kupte je příští rok s přicházejícím létem, kdy po ani jedné z těchto komodit není tak vysoká poptávka.

"Bývá obvyklé, že na zimní sezónu ceny narůstají. Teď je po uhlí obrovská sháňka, lidé potřebují doplnit zásoby, aby byli připraveni na zimu. Spíše než aby se zásobovali do dalších let, doporučoval bych vydržet na jaro a léto, kdy mají ceny tendenci klesat. Tou dobou je potřeba méně uhlí, jak elektrárny, tak domácí kotle ho používají jen omezeně na ohřev vody. Spíš na jaře a v létě cena klesá, před začátkem zimy mají ceny naopak tendenci narůstat. Lidé, kteří uhlí nemají, tak ho samozřejmě musí koupit, aby zvládli zimu, ale současné ceny jsou velmi vysoké. S výrazným předzásobením bych nekalkuloval a počkal na příští rok, kdy by ceny měly být nižší," poradil ekonom Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.