Piráti nečekaně s kamerou navštívili tajnou vilu Andreje Babiše ve Francii. Takhle vypadá skvost za stovky milionů

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 10. 2021

Týden před volbami vypukl celosvětový finanční skandál, do kterého je namočen také český premiér Andrej Babiš (67). Ten si přes tzv. offshorové firmy pořídil luxusní komplex ve Francii. Do vesnice Mougins, kde se nemovitosti nachází, se vydal poslanec Pirátů Jakub Michálek (32). "Nachází se tady komplex tří luxusních vil, přičemž peníze na pořízení tohoto komplexu nejsou jasné, tyto vily nejsou ani uvedeny v majetkových přiznáních premiéra," uvedl Jakub Michálek. Ke kauze zaujala stanovisko také manželka premiéra. "Žádný zámek není, ani nikdy nebyl," uvedla manželka premiéra Monika Babišová pro ŽivotvČesku.cz a rezolutně popřela, že by o finančních transakcích něco věděla.

Andrej Babiš se brání, že majetek pořídil v době, kdy nebyl aktivní v politice. Podle něj není nic nezákonného na tom, když si podnikatel pořídí nemovitosti přes offshorové společnosti. Jeho tvrzení je diskutabilní, podle opozice a některých expertů je celá transakce velmi nedůvěryhodná.

"Podle odborníků operace nese znaky praní peněz," uvedl na Facebooku předseda Pirátů Ivan Bartoš (41). Jeho stranický kolega Jakub Michálek se na Azurové pobřeží do Franice vypravil.

"Nachází se tady komplex tří luxusních vil, přičemž peníze na pořízení tohoto komplexu nejsou jasné, tyto vily nejsou ani uvedeny v majetkových přiznáních premiéra Andreje Babiše. Takže tímto způsobem používá skryté offshorové vlastnictví tak, aby byly nedohledatelné jeho skutečné majetky. Důvodem ukrytí těch vil a jejich skutečného vlastnictví v různých schránkových firmách v daňových rájích je to, aby se premiér Babiš vyhnul placení daní ve Francii. Daňový únik se odhaduje asi na 60 milionů korun. Za takový daňový únik hrozí až deset let vězení," uvedl Jakub Michálek na videu, které ho zachycuje před komplexem, za který Babiš zaplatil necelých 400 milionů korun.

Je logické, že zjištění investigativních novinářů týden před volbami zacloumalo celou tuzemskou politickou scénou. Andrej Babiš hovořil o tom, že je podivné, že skandál vyplul na povrch pád dnů před volbami. Opozice logicky využívá majetek ve Francii k tomu, aby Babiše před volbami oslabila

"Andrej Babiš musí doložit, že na transakci použil zdaněné peníze. Pokud ne, nemá právo být v politice a starat se o peníze daňových poplatníků," řekl novinářům například předseda ODS Petr Fiala (57).

Je otázkou, zda Andrej Babiš skryl majetek pouze před veřejnou kontrolou a českou veřejností, nebo dokonce i před vlastní rodinou. Monika Babišová uvedla, že o zámečku nevěděla. "Žádný zámek není, ani nikdy nebyl," uvedla manželka premiéra pro ŽivotvČesku.cz v den, kdy o skandálu začala informovat česká média.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.