Vytoužených bílých Vánoc se zřejmě nedočkáme. Meteoroložka popsala, jaké jsou šance, že na Štědrý den nasněží

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 10. 2021

Přestože počasí dosud pořádně ani nepřipomínalo podzim, blíží se zima a s ní i Vánoce. Podle aktuální předpovědi počasí se už v příštím týdnu může ve vyšších polohách objevit první sníh, ten ale zase rychle roztaje. Ze statistik zatím vychází, že stejně jako roztaje první sníh letošního podzimu, roztaje i ten na Štědrý den. "Bílé Vánoce v nížinách jsou už opravdu rarita, spíše na 80 % budou opět na blátě," řekla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Ještě v průběhu minulého víkendu teploty stoupaly nad 20 stupňů a zastavovaly se jen těsně pod letními hodnotami. Už během pracovních dní se ale začalo výrazně ochlazovat a příchod polárního vzduchu v příštím týdnu způsobí, že lidé ve vyšších polohách se už dočkají prvního sněhu. Velkou nadílku ale očekávat nelze a teploty navíc nebudou svědčit ani tomu, aby se sníh udržel.

"V horských oblastech, v 1000 metrech na horách, bude sníh od příští středy až do konce týdne. Bude sem proudit polární vzduch od severu. Rozhodně to ale není začátek lyžařské sezóny, bude tam pocukrováno, přes sezónou to ještě mnohokrát roztaje. Přes den budou teploty nad bodem mrazu," řekla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Každoročně je velkým tématem otázka, zda se i lidé v nížinách konečně dočkají bílých Vánoc. Štědrá nadílka obvykle bývá jen pod stromečkem ve formě dárků a zatím se zdá, že úplně stejně to bude i letos. "Bílé Vánoce v nížinách jsou už opravdu rarita, spíše na 80 % budou opět na blátě," přiblížila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová, jaké budou svátky z hlediska počasí.

"Předpověď počasí na Vánoce může vycházet pouze ze statistik. Ty dokazují, jak proměnlivé počasí na Štědrý den může být. Na 24. prosince byla u nás nejvyšší teplota naměřena v roce 1958 na stanici Lučina 14,5 °C, naopak nejnižší na Horské Kvildě -31,5 °C v roce 2001. Nejvyšší sněhová pokrývka byla naměřena v Krkonoších v roce 1974, kdy napadlo 215 centimetrů," uvedla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz, z čeho vánoční predikce vycházejí.

Aby se sněhové nadílky, která na Štědrý den dokáže vykouzlit tu správnou vánoční atmosféru, dočkali i lidé v nížinách, bylo by třeba svátky o měsíc odsunout. "Pravděpodobnost výskytu sněhové pokrývky na Vánoce o výšce alespoň 5 centimetrů v nížinách je jen 10 až 20 %, pokud bychom je posunuli na 24. ledna, roste pravděpodobnost k 80 %," dodala meteoroložka Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.