Hygienička Svrčinová oznámila termín razií v restauracích. Ať přijde, vysvětlíme jí to, vzkazuje rebelující hostinský
Hlavní hygienička Pavla Svrčinová oznámila, že kontroly v restauracích a hospodách proběhnou ve všech okresech. Dodržování vládních nařízení se bude kontrolovat od čtvrtka 4. do soboty 6. listopadu. Někteří majitelé a provozovatelé restaurací již vyhlásili, že nařízení nebudou respektovat, protože ho považují za protiústavní. "Beru to jako účelové jednání, vybrali si zase skupinu obyvatel a zase útočí na živnostníky a podnikatele, snaží se vinu hodit na nás. Fabriky jedou, tisíce zaměstnanců chodí do malých stísněných jídelen, ale to se tváří, že je všechno v pořádku. Zase se tu uplatňuje dvojí metr," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Jiří Janeček, který provozuje restauraci ve středočeských Jincích.
Hygienici společně s policisty chystají v příštím týdnu rozsáhlé kontroly dodržování opatření proti šíření covidu-19. V každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny. Novinářům to řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Už dříve ministerstvo uvedlo, že kontroly by se měly konat 4. a 6. listopadu.
Podle Svrčinové nyní hygienici s policisty udělají 1200 až 1500 kontrol za týden. "Chodíme ve dvojicích, protože bohužel naši pracovníci jsou velmi nevybíravým způsobem napadáni ze strany klientů i provozovatelů zařízení," řekla hygienička. Hygienická služba má na tuto činnost vyhrazenu necelou tisícovku pracovníků.
Na příští týden jsou naplánovány dvě velké razie. "Příští týden opravdu v každém kraji, v každém okrese vyrazí jedna až dvě kontrolní skupiny," varovala Svrčinová. Kontrolní jednotku bude tvořit hygienik a policista.
Někteří majitelé a provozovatelé restaurací dali najevo, že se postaví na odpor a po svých hostech doklady o tzv. bezinfekčnosti vyžadovat nebudou.
"S kolegou z restaurace Šeberák Jakubem Olbertem jsme už oznámili, že ta opatření dodržovat nebudeme, protože jsou v rozporu s ústavou. Hygieničku jsme vyzvali, aby 1. listopadu přišla do restaurace Šeberák, kde já a Jakub Olbert jsme připraveni argumentovat, že jde o protiprávní jednání. Já doufám, že u hygieny nejsou zbabělci, aby se nám vyhnuli a pronásledovali nějaké chudáky, kteří melou z posledního," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jiří Janeček, který je přesvědčen, že by stejně neměl možnost u sebe v restauraci zkoumat, zda předložené potvrzení není například falešné či neplatné.
"Beru to jako účelové jednání, vybrali si zase skupinu obyvatel a zase útočí na živnostníky a podnikatele, snaží se vinu hodit na nás. Fabriky jedou, tisíce zaměstnanců chodí do malých stísněných jídelen, ale to se tváří, že je všechno v pořádku... Zase se tu uplatňuje dvojí metr a do jisté míry i chápu jejich vyděšení, že nyní musí nějak lidem říct, že očkování nechrání proti nemoci, že vlastně lhali. Naopak se ukazuje, že i očkovaní lidé nemoc šíří... Tady se nutí k dobrovolnosti přes peněženky, že kdo nebude očkovaný, tak se mu zdraží život o 200 korun denně. Tady se nedělá osvěta, tady se vydírá přes peníze. Takové plošné opatření nemohou udělat a jsem přesvědčen, že to Nejvyšší správní soud opět shodí," dodal pro ŽivotvČesku.cz hostinský, který provozuje rebelující restauraci ve středočeských Jincích.
Vláda rozhodla, že provozovatelé stravovacích provozů budou muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů certifikát o dokončeném očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo platném negativním testu. Zákazníkovi, který se dokladem neprokáže, neumožní vstup do podniku, nebo mu neposkytnou službu. Řada hostinských argumentuje, že ke kontrole hostů nemají oporu v zákoně.
"Obsluha restaurací nemá šanci, aby mohla kontrolovat správnost či korektnost těch dokladů. My neumíme zkontrolovat, zda ten doklad je pravý či nikoliv. Co to udělá s gastronomií je otázka. Nyní už víme, že vládní opatření má vliv až na 40 procent hostů. Už nyní víme, že nové nařízení zase odradí určité procento hostů, kteří si místo návštěvy restaurace raději zajdou k sousedovi či někam do garáže. Budou to lidé, kteří s kontrolami buď nesouhlasí, nebo nejsou očkovaní a netestují se. Bude to znamenat pokles tržeb v gastronomii," vyjádřil se k vládním opatřením Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.