Raritní případ ze Znojma: Chlapeček přišel na svět ve vajíčku. Takto se narodí jedno miminko z 80 tisíc, říká mluvčí zdravotníků

Záchranná služba - Ilustrační snímek
Záchranná služba – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 28. 10. 2021

Narození děťátka je snad pro každou maminku okamžikem, který je velmi emotivní. Ale někdy může dojít k situaci, která se vymyká běžnému příchodu miminka na svět. Ve Znojmě řešili zdravotníci záchranné služby raritní případ chlapečka, který zůstal v neporušeném plodovém obalu. "Mělo by to být pouze jedno z 80 tisíc narozených dětí. Za záchrannou službu mohu jednoznačně říci, že se s těmito případy setkáváme velmi ojediněle. Říká se, že takto narozené děti jsou dětmi štěstěny," uvedla tisková mluvčí záchranné služby jihomoravského kraje Michaela Bothová pro ŽivotvČesku.cz.

Případ novorozeného miminka, kdy u překotného porodu zasahovala záchranná služba, překvapil samotné zdravotníky. Maminka totiž přivedla na svět zdravého chlapečka, u něhož se ukázalo, že se narodil v blanitém neporušeném obalu, tzv. vaku blanu. Ten před porodem samovolně praskne, nebo ho protrhne porodník. Jednalo se tedy o vzácnost, s níž se člověk rozhodně nesetkává často, mnohdy nikdy za celý život.

Děťátko dostalo jméno Oliver, které pochází z latinského slova oliva a v přeneseném významu představuje pro svého nositele mírumilovnost a také plodnost. Lidé tohoto jména bývají čestní a oplývají svérázným smyslem pro humor. Do vínku tak dostalo vznešené vlastnosti. Z hlediska výskytu případů obdobných malému Oliverovi však nejsou oficiální studie, mohou si je vést případně pouze porodnice.

Odhady odborníků ale jsou, mělo by jít pouze o jedno z 80 tisíc narozených dětí. "My to samozřejmě evidujeme z praxe, jezdíme k překotným porodům a někdy se nám to stalo, že se miminko narodí v plodovém obalu, ale statistiku si k tomu nevedeme. Ale mohu potvrdit, že se jedná skutečně o vzácný jev, výskyt takových porodů je opravdu minimální. Proto se také říká, že takto narozené děti jsou dětmi štěstěny, protože se to stane jednomu z desítek tisíc," vyjádřila se Michaela Bothová, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje pro ŽivotvČesku.cz.

I když číselné vyhodnocení počtu případů takových porodů u záchranné služby nelze vyhodnotit, jedno zůstává jisté. "Za záchrannou službu mohu jednoznačně říci, že se s těmito případy porodů setkáváme velmi ojediněle. K překotným porodům jezdíme, mají svoje specifika, někdy rodíme u lidí doma, občas jsme nuceni zastavit někde po cestě a rodí se v sanitce… Každý porod přináší něco svého. Konzultovala jsem to také s lékařkou, která zasahovala přímo na místě a pro maminku by to neměl být oproti standardnímu porodu žádný rozdíl," dodala vedoucí tiskové komunikace ZZSJMK pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.