Benzín za 40 korun už na Vánoce. Ekonom Lukáš Kovanda uvedl, že v Praze a okolí je to reálná možnost

Benzínová pumpa - Ilustrační snímek
Benzínová pumpa – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 11. 2021

Propad koruny vůči dolaru, zdražování ropy i problémy s ruským plynem. To vše má vliv na ceny nafty a benzínu u českých čerpacích stanic. Lepší situace by mohla nastat, až Rusko a Saúdská Arábie navýší těžbu ropy. Nyní budou ceny pohonných hmot ještě šplhat nahoru. "Vidím to tak, že určitě u benzínu překročíme hladinu 37 korun a u nafty určitě překročíme hranici 36 korun. Takové ceny byly v rekordním období v listopadu 2012," sdělil pro ŽivotvČesku.cz ekonom Lukáš Kovanda s tím, že v Praze a okolí může padnout hranice 40 korun za litr benzínu.

Ceny ropy na globálním trhu neklesají, což má vliv na ceny pohonných hmot u čerpacích stanic. Není to ale jediný faktor, který drží ceny benzínu a nafty na hodnotách, které se přiblížily hodnotám z roku 2012.

"Trend se nemění, ropa se dál drží vysoko, aktuálně se pohybuje kolem 84,50 dolarů za barel. Další podstatný ukazatel, který ovlivňuje ceny čerpacích hmot, je to, jak se vyvíjí kurz koruny k dolaru. Tady došlo k citelnému oslabení oproti začátku září. Tehdy se pohyboval kurz pod úrovní 21,40 Kč, teď je za 22,10 Kč, koruna tedy o padesát haléřů oslabila, to se odráží na ceně pohonných hmot. Drahá ropa a oslabující koruna tedy působí na to, že tlačí nahoru ceny pohonných hmotu u čerpacích stanic. Neuklidňuje se ani situace s plynem, Rusko zastavilo dodávky plynovodem Jamal, to bude mít vliv na plyn a v návaznosti i na ropu," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz ekonom Lukáš Kovanda, který je přesvědčen, že hranice 40 korun za litr benzínu může na některých místech Česka padnout.

"Aktuálně ceny pohonných hmot v České republice ukazují, že benzín máme za 36,70 korun v průměru a naftu v průměru za 35,70. To jsou nejvyšší ceny od října a listopadu 2014. Růst nadále pokračuje citelným tempem, i když ten dech tomu růstu už trošičku začíná docházet. Vidím to tak, že určitě u benzínu překročíme hladinu 37 korun a u nafty určitě překročíme hranici 36 korun. Takové ceny byly v rekordním období v listopadu 2012. Není zajištěné, že průměrná cena 40 korun za litr bude ve všech částech Česka, tak to nebylo ani v tom roce 2012, ale v Praze to tak bylo, zejména v hlavním městě tedy hrozí, že ta průměrná cena kolem 40 korun bude," zhodnotil pro ŽivotvČesku.cz ekonom vývoj, který motoristy rozhodně nepotěší.

Cesta z krize může být politická, záleží hodně na postoji Ruska a Saúdské Arábie, tyto státy na ropě vydělávají a obávají se, aby trh v příštím roce nezaplavila levná ropa.

"Bude záležet na tom, zda se USA podaří zatlačit na Rusko a na Saúdskou Arábii, aby těžily více ropy. Včera skončil summit v Římě, kde se i státy jako je Francie či Itálie dohodly, že na Rusko a Saúdskou Arábii se bude tlačit, aby se navýšila těžba, což by vedlo k tomu, že ropy by na trhu bylo více, což by tlačilo její cenu dolů a zastavilo by to růst cen u čerpacích stanic. Zda se to podaří, je otázka politická a geopolitická. Ruskou i Saúdská Arábie mají nyní zájem na tom, aby ceny šly nahoru, protože látají díry v rozpočtech, které tam zanechala pandemie. Obě tyto země se také obávají toho, že v příštím roce dojde k oslabení poptávky, nyní zažíváme postpandemický šok, který v příštím roce odezní a bude odeznívat i inflace. Oba ty státy se domnívají, že kdyby už nyní začaly těžit hodně, že by v příštím roce bylo na trhu velké množství ropy a cena by klesla více, než si přejí," popsal respektovaný ekonom pro ŽivotvČesku.cz, kdy by se situace mohla začít lepšit.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.