Nedostatek dárků a vánoční krize. Hrozí i vyprodání zboží, říká ekonom. Popsal průběh nejdražších Vánoc v historii

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 2. 11. 2021

Ač se to zdá neuvěřitelné, do Vánoc zbývá už jen 51 dní. Letošní svátky však znamenají více stresu a obav z mnoha důvodů – ať už jde o epidemickou situaci nebo třeba tu ekonomickou, kdy začíná být nedostupné zboží a ceny jdou rapidně nahoru. Podle ekonoma Lukáše Kovandy (41) je nutné se připravit raději předem a počítat, že obchodníci využijí možnosti výrazně podražit. "Lidé by si měli objednávat dárky typu nějaké elektroniky, třeba co kupují přes e-shopy, oděvy nebo například hračky. Právě ty mohou jít problematicky sehnat," upozornil pro ŽivotvČesku.cz.

Rok 2021 uběhl jako voda a zanedlouho se Češi dočkají nejoblíbenějších svátků v roce – Vánoc. Ale letos proběhnou trochu jinak, a to hned z několika důvodů. Jedním je i zdražování zboží, které má plošný charakter. Nebude ani taková nabídka, na kterou jsou lidé každoročně zvyklí a pro některé české domácnosti budou sváteční dny o něco chudší a skromnější. S nákupem vánočních dárků by si všichni měli pospíšit, protože u některého zboží už bylo v září pozdě.

"Obecně lze říci, že půjde o výrobky z asijského trhu, tam už by měli lidé myslet na Vánoce nyní, možná už je v některých případech dokonce pozdě. Měli by si objednávat dárky typu nějaké elektroniky, třeba co kupují přes e-shopy, oděvy nebo například hračky. Právě ty může být problematické sehnat či k sehnání budou, nicméně podraží. Nebo dorazí v lednu, protože již od srpna upozorňuji, že Češi by měli myslet na letošní Vánoce opravdu brzy a s předstihem. Pokud bude někdo ochoten jít řekněme do českého zboží, které je dostupné v kamenných obchodech, neměl by mít nějaké zásadnější problémy," řekl Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz s tím, že bude nutné počítat s vyšší cenou, s níž si obchodníci mohou dovolit jít nahoru s ohledem na nedostupnost některých produktů ze zahraničí.

"Jedná se třeba o zimní bundy, kojenecké oděvy, kde ceny meziročně naskakují o více než 20 procent. Určitě hrozí i vyprodání zboží v českých kamenných obchodech, jsem i názoru, že letos nás čekají z hlediska cen všeho zboží nejdražší Vánoce v historii. Ale také nejchudší Vánoce za hodně dlouhou dobu, protože sortiment v nabídce bude opravdu omezený, což bude dáno světovou přepravní logistickou krizí, energetickou a čipovou krizí. Všechno se to schází dohromady," vyjádřil pro ŽivotvČesku.cz pohled na aktuální situaci uznávaný ekonom, který je mimo jiné členem Národní ekonomické rady vlády a také vědeckého grémia České bankovní asociace.

Výsledkem zmíněného krizového stavu bude zejména u některých druhů zboží jejich špatná dostupnost. "Případně mohou být zkrátka dražší. Pokud mají lidé už naplánováno v hlavě, čím by chtěli obdarovat své blízké pod stromečkem, neměli by rozhodně otálet. Skutečně nelze říci, co konkrétně nebude, hodně záleží na skutečnosti, jaké budou mít prodejci skladové zásoby. To ví opravdu jen oni, nicméně riziko je tady daleko výraznější než v předchozích letech. Proto považuji za dobrou prevenci jít nakupovat už nyní, objednávat zboží teď. Nenechávat to už na poslední chvíli, aby to lidé měli na paměti a brali v potaz, že jestliže budou chtít nějaké specifické zboží, nemusí se k němu snadno dostat, případně vůbec. Ale zase prázdných regálů v obchodech bych se neobával," uzavřel Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.