Zpráva, která potěší všechny odmítače nošení respirátorů. Ministr Adam Vojtěch odpověděl, kde nebude platit povinnost je mít nasazené

Ministr Adam Vojtěch
Ministr Adam Vojtěch
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 11. 2021

Denní nárůst nakažených o více než 9000 zaznamenalo Česko ve středu podruhé za sebou. V úterý do statistik přibylo 9913 případů. To je nezpochybnitelný signál, který ukazuje, že epidemii se zatím nedaří brzdit. Vysoké denní přírůstky nakažených se projevují také v obsazenosti nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví kvůli nepříznivému vývoji epidemie zpřísnilo několik opatření, která mají pomoci snížit tempo šíření viru. V současnosti významným nařízením je, že plošně platí povinné zakrývání dýchacích cest ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (35) pro ŽivotvČesku.cz odpověděl na dotaz, zda v případě dalších restrikcí by se opatření rozšířilo i do venkovních prostor.

"Myslím si, že venku opatření skutečně moc velký smysl nedává. Je potřeba se zaměřit na opatření více cílená. Doba, kdy jsme měli plošná opatření, už není na místě a v tuto chvíli bychom měli mít opatření s cíleným zaměřením na místa, kde rizika jsou největší, a to ať jde o vnitřní prostory, o kontrolu dýchacích cest či kontrolu OTM (očkování, testování, prokázání nemoci), to smysl dává. Venku bych respirátory nezaváděl," uvedl pro ŽivotvČesku.cz šéf rezortu zdravotnictví, z jehož slov budou mít největší radost zejména lidé, kteří platná opatření úmyslně ignorují.

Respirátory a roušky je aktuálně nutné uplatňovat ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Výjimku mají lidé, kteří sedí v kanceláři sami. Pokud je ale s nimi na pracovišti někdo další, respirátory musí mít nasazené. Nutné jsou také na hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. Do 25. října platilo jen povinné nošení respirátorů například ve veřejné dopravě či obchodech.

Nejúčinnější zbraní v boji s covidem-19 je nadále očkování. Zdravotníci ve středu aplikovali 45 330 dávek vakcíny proti novému koronaviru, nejvíc za skoro dva a půl měsíce. Celkem bylo od začátku vakcinace lidem podáno 12,3 milionu dávek. Více než 6,1 milionu Čechů má očkování ukončené.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.