Tereza Hlůšková už týden čeká na propuštění z vězení. Její rodina vyjádřila výslovné přání, řekla mluvčí ministerstva

Tereza H.
Tereza H.
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 11. 2021

Je tomu už týden, co se Tereza Hlůšková (25) dozvěděla, že se po téměř čtyřech letech strávených v Pákistánu vrátí domů. Z vězení přesto dosud nebyla propuštěna a na cestě do Česka tak zatím není. Podle informací ministerstva zahraničních věcí je její propuštění očekáváno v řádu následujících hodin či dní. Rodina Hlůškové ovšem vyslovila přání, kvůli kterému není možné sdělovat další informace. "V pátek vyjádřila její rodina, respektive otec, výslovné přání nesdělovat další detaily a termíny," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí MZV Eva Davidová.

Psal se leden 2018, když celní správa na letišti v Pákistánu zadržela Terezu Hlůškovou poté, co u ní našla téměř 10 kilogramů heroinu. V březnu 2019 pak byla mladá Češka odsouzena k 8 letům a 8 měsícům za mřížemi, kam ji soud nepravomocně poslal. Ve vězení nepřestávala bojovat o svobodu, měnila právníky, a i přes neúspěchy související s častým odkládáním odvolacích soudů se nakonec vítězství dočkala.

Minulý týden v pondělí se Hlůšková dozvěděla, že po letech strávených v tvrdých podmínkách neblaze proslulé věznice Kot Lakhpat byl v souvislosti s jejím případem vydán osvobozující rozsudek. K jejímu propuštění ale zatím nedošlo a Tereza je tak další týden zavřená za mřížemi s vědomím, že už by mohla být venku a po dlouhé době se svobodně nadechnout. Dočkat by se ale měla už brzy.

"Informace z pátku jsou takové, že v pátek ještě propuštěná nebyla, očekává se to na začátku tohoto pracovního týdne. Nicméně zároveň v pátek vyjádřila její rodina, respektive otec, výslovné přání nesdělovat další detaily a termíny do médií, že si to nepřejí. My tento oprávněný požadavek samozřejmě musíme respektovat," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová.

Lidé se ale ještě dozví, až bude Tereza Hlůšková propuštěna z vězení. "Domluvili jsme se se zastupitelským úřadem, že v okamžiku, kdy bude propuštěna, což očekáváme v řádu následujících hodin nebo dní, tak tuto informaci sdělíme na Twitteru ministerstva zahraničí," upřesnila Eva Davidová pro ŽivotvČesku.cz, jak se informace k veřejnosti dostane.

"Další postup směrem k jejímu návratu, jestli bude muset ještě nějaký den setrvat v Pákistánu, nebo se okamžitě vrátí, to už komentovat nemůžeme na základě výslovného přání rodiny. Nemění to nic na tom, že by se v průběhu tohoto týdne měla snad vrátit domů, ale detaily v tuto chvíli sdělovat nemůžeme," dodala mluvčí MZV Eva Davidová pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.