Některé čeká zklamání. Konzultantka počasí Dagmar Honsová už ví, jak to bude v listopadu se sněhem v nížinách

Počasí - ilustrační snímek
Počasí – ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 11. 2021

Astronomická zima začíná zimním slunovratem, do kterého zbývá něco málo přes měsíc, a s mírnou nadsázkou se dá říct, že je za rohem. Milovníci zimních radovánek se už teď netrpělivě těší na první sněhovou nadílku v nížinách a začínají ji vyhlížet. Zda se dočkají už v listopadu pro ŽivotvČesku.cz upřesnila meteoroložka Dagmar Honsová.

"Letošní listopad přináší klasický průběh. Inverzi občas naruší přechod frontálního systému, ale nejvyšší odpolední teploty se stále při zmenšené oblačností šplhají až k 10 °C. A žádnou výraznou změnu v počasí nepřinese ani příští týden. V jeho počátku budeme skloňovat inverzi, po té bude docházet k přibývání vysoké oblačnosti a občas se k tomu přidá déšť nebo přeháňky, které budou pouze na hřebenech hor smíšené nebo sněhové," předpověděla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz vývoj počasí v druhé polovině listopadu. Milovníkům bílé pokrývky je tak jasné, že jde pro ně o nepříznivou zprávu a na první sníh si budou muset skutečně ještě chvíli počkat.

Snad útěchou jim ale může být, že počasí svůj charakter změní v závěru měsíce a měl by přinést první náznak typické zimy. "Až v týdnu od 22. listopadu začne postupně docházet k mírnému ochlazování - nejvyšší odpolední teploty se budou zpravidla zastavovat do 7 °C a počítat musíme občas s přeháňkami nebo deštěm, který se bude od vyšších poloh měnit na smíšené nebo sněhové, přechodně může padat déšť se sněhem od středních poloh. Ale na sněhovou nadílku i v nížinách si zřejmě budeme muset počkat nejméně do prosince," dodala pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí ohledně sněhové předpovědi.

Už dříve Dagmar Honsová pro portál ŽivotvČesku.cz avizovala, že letošní zima by měla být teplotně nadprůměrná. Sněhovou nadílku ale nevyloučila s tím, že bude ale hodně záležet na teplotních okolnostech.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.