Padl bílý rekord, potěší hlavně očkované. Na horách je nejvíce sněhu od roku 2017, uvedla konzultantka počasí

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 6. 12. 2021

Na sněhovou nadílku a typické zimní počasí si v Česku nebude moct nikdo stěžovat. Podle meteorologů to vypadá na horách na ideální podmínky pro zimní radovánky. "V horských oblastech leží i přes 50 centimetrů sněhu, pro začátek prosince je to nejvyšší sněhová pokrývka za poslední čtyři roky. Tolik sněhu na horách loni leželo až v lednu a je to základ pro letošní lyžařskou sezónu," uvedla konzultantka počasí Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Průměrná teplota v Česku je v období od 6. prosince do 2. ledna pěkně chladných 0,1 °C, přičemž interval průměrných teplot se pohybuje v rozmezí od -1,2 °C do 1,7 °C. Teplotní rekord nejnižší naměřené hodnoty ukázala rtuť teploměru v roce 1969, konkrétně -6,1 °C, naopak nejvýše vystoupala před šesti lety, a to na 4 °C, jak uvádí oficiální statistiky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle informací, s nimiž přichází meteorologové, je aktuálně na horách nejvíce sněhu od roku 2017, takže jde o poměrně slušnou sněhovou nadílku, ze které se budou těšit hlavně milovníci zimních sportů. Bohužel především ti očkování.

"V horských oblastech leží i přes 50 centimetrů sněhu, pro začátek prosince je to nejvyšší sněhová pokrývka za poslední čtyři roky. Tolik sněhu na horách loni leželo až v lednu a je to základ pro letošní lyžařskou sezónu. A pravý zimní charakter počasí, tedy trvalé teploty pod bodem mrazu a občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, tam budou panovat nejméně do poloviny prosince. Ideální podmínky jsou pro běžkaře, pomalu se rozjíždí první vleky," upřesnila konzultantka Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Letos si milovníci lyžování hory neužijí všichni. Skipas si totiž koupí jen lidé očkovaní nebo ti, kteří v předchozích šesti měsících prodělali covid. PCR testem se pak mohou prokazovat rozočkovaní nebo lidé s potvrzením o kontraindikaci. Pro všechny platí, že test nesmí být starší než 72 hodin.

V současnosti mají skiareály povinnost namátkově kontrolovat certifikáty za turnikety u vleku či lanovky. Lyžaři při čekání na vlek mají dodržovat 1,5 metru rozestupy. Dále také musí počítat s tím, že si letos za jízdu na českých sjezdovkách až na výjimky připlatí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.