Jak to vidí s epidemií a opatřeními kolem Vánoc Roman Prymula: Promluvil o variantách omikron a delta

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 12. 2021

V Česku je potvrzený druhý případ varianty koronaviru omikron. Jedná se o blízký kontakt ženy z Liberce, u níž se tento typ viru potvrdil na konci listopadu jako první. Epidemie podle některých ukazatelů zvolna slábne a očekává se, zda příznivější stav vydrží až do Vánoc. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila epidemiologa Romana Prymulu (57), zda se nabízí nějaká predikce v souvislosti s opatřeními. Podle něj bude hodně záležet, jak kartami zamíchá nová varianta viru.

Kvůli potvrzení druhého případu varianty omikron není podle hygieniků nutné přijímat žádná další opatření. I když se mluví o tom, že má jít o infekčnější, ale mírnější variantu, zatím vše vypadá jako klid před bouří. Pokud situace zůstane stejná, nemělo by docházet k dalším opatřením.

"Bude záležet, jak se bude vyvíjet celá situace. Máme tu první náznak určitého poklesu, tak uvidíme, zda současná opatření budou dostatečná. Určitě tu je velká diskuze kolem vánočních trhů a opatření, jak by se měla harmonizovat, aby tady nebyly aktivity, které umožněny jsou a tyto nebyly zakázány," řekl pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula.

Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (35) epidemie v současnosti zpomaluje a na stole nejsou v tuto chvíli žádná zpřísňující opatření. "Bude záležet především na vývoji v tomto týdnu. Můžeme to zvažovat, pokud by se situace zhoršila, na druhou stranu aktuálně spíše míříme k nějaké stagnaci. V tuto chvíli nic nenavrhujeme a uvidíme, jak se epidemie bude chovat," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz ministr s tím, že situace v nemocnicích se nezlepší ze dne na den. 

Nadále platí, že nejúčinnější zbraní proti koronaviru je očkování. V poslední době převažují mezi očkovanými ti, kteří si přišli pro posilující dávku, která by měla lépe chránit i před variantou omikron. Nárok na takzvaný booster má většina lidí půl roku po ukončené vakcinaci, už po pěti měsících ji mohou dostat senioři nad 60 let a chronicky nemocní. Lidé, kteří se naočkovali jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson, by na booster měli jít už po dvou měsících.

Aktuálně se čeká na více poznatků ohledně nové varanty omikron. "Pokud by se stalo, že bude závažná či srovnatelná s deltou a šířila by se nějak intenzivněji, není vyloučeno, že budou přijatá mnohem tvrdší opatření ve všech zemích, která mohou hraničit až s nějakými lockdowny, když použijeme toto slovo, které ale velmi nepřesně charakterizuje, jaká opatření by to byla," poukázal na možná rizika Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz s nadějí v hlase, že nová varianta viru nebude nijak závažná.

Zdravotníci v Česku podali dohromady přes 14 milionů dávek vakcíny proti koronaviru. Ukončené očkování má přes 6,4 milionu lidí, což podle ministerstva zdravotnictví představuje 60,2 procenta ze všech obyvatel. 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.