Zasněžené a zledovatělé silnice mohou způsobit i smrt. Mluvčí hasičů popsala krok za krokem, jak se před i po nehodě chovat

Nehoda - Ilustrační snímek
Nehoda – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 12. 12. 2021

Už ve čtvrtek sněhová nadílka napříč Českem komplikovala dopravu a ačkoliv se v pátek situace uklidnila, nedá se říct, že by zimní počasí nadále komplikace nezpůsobovalo. Navíc se dá počítat s dalšími potížemi, protože především v nížinách bude podle předpovědi sníh tát a vznikne náledí. Mluvčí hasičů Tereza Fliegerová uvedla, co dělat, pokud se kvůli počasí dostanete s autem do příkopu. "Co by lidé měli dodržovat, tak určitě nepřeceňovat své schopnosti," řekla pro ŽivotvČesku.cz. Promluvili i mluvčí záchranářů a policie.

Přestože zimní počasí je na pohled krásné a milovníci zimních sportů mají žně, sníh a mráz způsobují i komplikace v dopravě. Jindy dobře sjízdné silnice jsou díky sněhu či náledí zničehonic špatně průjezdné, řidiči musí mít oči na stopkách a sundat nohu z plynu. Podle mluvčí hasičů je naprosto zásadní si dobře rozmyslet, zda je cesta autem v takových podmínkách vůbec nutná a pokud už se na vozovky vydáte, rozhodně se nepřeceňujte.

"Co by lidé měli dodržovat, tak určitě nepřeceňovat své schopnosti, to je jedna z nejdůležitějších věcí. Když hodně sněží, měli by si rozmyslet, zda je skutečně nutné, aby tu cestu vozidlem podnikali. Správa a údržba silnic, ačkoliv mívá v těchto situacích vždy techniku v terénu, tak na některé vozovky se dostane dříve, na některé později. Je otázka, a to by právě řidiči měli sami zvážit, jestli mají dostatečné schopnosti na to, aby zvládli vozidlo ovládnout, kdyby případně dostali smyk, nebo zda jsou schopní jet zasněženou silnicí," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Přeceňování schopností na namrzlé či sněhem pokryté vozovce je zbytečným hazardem. "Určitě bych řidičům doporučil, aby dodržovali rychlost, jezdili tak jak vozovka určuje, to znamená aby přizpůsobili svou jízdu stavu a povaze vozovky, aby potom nedocházelo ke zbytečným dopravním nehodám," potvrdil slova mluvčí hasičů pro ŽivotvČesku.cz policejní mluvčí Jan Rybanský.

Přestože zima je ročním obdobím, které autonehodám přímo nahrává, podle mluvčí záchranné služby se nedá říct, že by záchranáři evidovali v zimních měsících více výjezdů. "Ze statistik se dá říct, že v zimě jsou řidiči opatrnější než létě a k více dopravním nehodám než v jiných ročních obdobích nedochází," uvedla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Komplikace v dopravě způsobuje nejen sníh. Podle předpovědi počasí lze v neděli večer na západě očekávat srážky mrznoucí, které vedou k tvorbě ledovky. V nížinách pak bude sníh odtávat a v noci při poklesu teplot pod bod mrazu se bude tvořit náledí. Právě tyto jevy mohou vést k situaci, kdy řidič má situaci zdánlivě pod kontrolou, ale zničehonic dostane smyk a skončí v příkopu.

"Pokud nevznikne škoda třetí osobě, tak je možné si přes pojišťovnu zavolat odtah. Pokud ale člověk dostal smyk a přerazil například značku, tak už se k té události musí volat policie, protože už tam vznikla škoda třetí osobě," poradila Tereza Fliegerová pro ŽivotvČesku.cz, co dělat v případě, že dostanete smyk a skončíte v příkopu.

Podle mluvčího policie je nutné v případě autonehody zachovat chladnou hlavu a místo havárie řádně označit trojúhelníkem tak, jak nařizuje zákon o pozemních komunikacích. Dle situace je pak potřeba si vyžádat pomoc složek integrovaného záchranného systému, tedy zavolat na linku tísňového volání.

"Pokud vůz skončí mimo vozovku, určitě je nutné řádně označit místo havárie, to znamená použít výstražný trojúhelní. Pokud člověk nedostane svými silami vozidlo z vozovky, tak určitě je na místě zavolat hasiče. Pokud je zraněn, tak i rychlou záchrannou službu a určitě i policii," vysvětlil Jan Rybanský pro ŽivotvČesku.cz, co dělat bezprostředně po nehodě.

Samotní hasiči potom k nehodám, kdy vůz skončí v příkopu, nevyjíždějí nejen v případech, kdy je potřeba po nehodě z vozu někoho vyprostit. Pokud se stanete svědkem nehody, při které jiný řidič skončí kvůli smyku v příkopu, číslo tísňového volání za všech okolností vytočte.

"Hasiči vyjíždějí i v případech, kdy nehodu hlásí někdo, kdo jede kolem a hlásí, že viděl vozidlo v příkopu. Když nám ten člověk není schopný říct nic víc, tak tam jedeme jako na nejhorší možnou variantu, tedy dopravní nehodu s vyproštěním. Pokud víme, že vozidlo skončilo v příkopu, tak vyjíždíme, protože nikdy nevíme, jakým způsobem mohlo dojít k poškození podvozku, zda nedošlo k poškození olejové vany nebo nádrže. Může docházet k úniku provozních kapalin, což řeší také hasiči," dodala mluvčí hasičů Tereza Fliegerová pro ŽivotvČesku.cz.

Dopravní nehody v zimě 2020

  • V roce 2020 Policie České republiky šetřila 94 794 dopravních nehod.
  • V lednu se stalo 8 121 nehod, v únoru 7 407 a v prosinci 7 287.
  • V zimních měsících v roce 2020 zemřelo na silnicích 100 osob.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.