Před omikronem se nelze schovat. Každý ho chytne, míní imunolog Jiří Šinkora s tvrzením, že bujarý Silvestr ničemu neuškodí

Covid - Ilustrační snímek
Covid – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 26. 12. 2021

Vánoční svátky jsou u konce a už jen pár dnů chybí do oslav spojených s příchodem roku 2022. Odborníci i vláda upozorňují, že epidemie nového typu koronaviru i přes její zpomalování nezmizela. Další hrozbou pak je nová varianta viru omikron. Podle imunologa Jiřího Šinkory nejsou ale obavy na místě. "Omikron je jako vzduch, je všude. Nelze se před ním schovat, nelze se před ním proočkovat a každý to chytne," uvedl pro ŽivotvČesku.cz s tím, že varianta omikron oproti deltě nemá takovou smrtnost.

V Česku od půlnoci skončil nouzový stav, který předchozí vláda expremiéra Andreje Babiše (67) vyhlásila na konci listopadu na dobu 30 dní. Silvestrovské oslavy tak proběhnou jen s minimálními omezeními, která nastavila nová vláda premiéra Petra Fialy (57). Od 29. prosince 2021 až do 2. ledna na veřejných a soukromých akcích nebude moci být více jak 50 osob bez místa k sezení. V restauracích bude muset být dodržován počet lidí u jednoho stolu, z šesti se zredukuje na čtyři hosty.

Například imunolog Václav Hořejší (72) či vědci z Učené společnosti ČR byli pro prodloužení nouzového stavu. Důvodem je rychle se šířící varianta omikron, o které stále není dostatek poznatků. Redakcí oslovený imunolog Jiří Šinkora je toho názoru, že dosavadní data nemají přesvědčivý charakter a nepotvrzují, že by výrazně infekčnější varianta omikron způsobovala těžší klinický průběh u pacientů. Takového názoru jsou i závěry britských zdravotníků. Tamní agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA), která krátce před Štědrým dnem uvedla, že u lidí nakažených koronavirovou variantou omikron je o 50 až 70 procent nižší pravděpodobnost hospitalizace než u lidí s variantou delta.

"Teď je ten nejtěžší moment z celé situace. Lidé o omikronu nic nevědí. V tuto chvíli to vypadá tak, že omikron nebude žádná smrtící varianta. Přijde sem udělat vlnu infekcí, ale neudělá vlnu nemocí. Vypadá to až nebezpečně dobře. Řeknu narovinu, že tak rychlý pokles poslední vlny jsem ani neočekával. Když nás srovnám s Bulharskem a Rumunskem, kde mají stejné promoření ale nejsou moc proočkovaní, tam ty vlny vypadají stejně," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jiří Šinkora v rámci dotazu, jak novou variantu vnímá ze své odbornosti.

O sobotní půlnoci skončil v Česku nouzový stav, který platil kvůli epidemii koronaviru od 26. listopadu. Restaurace, bary, diskotéky, kasina a obdobné provozovny tedy nebudou muset od Štěpána zavírat ve 22:00. Přestane také platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Nová koaliční vláda Petra Fialy (57) se rozhodla, že poslance o prodloužení nouzového stavu nepožádá a se šířením nákazy hodlá bojovat s pomocí pandemického zákona. Podle Šinkory však nelze ani předchozí vládu bičovat za tvrdá opatření, uvedl pro ŽivotvČesku.cz s přesvědčením, že všechny své kroky pečlivě zvažovala. Nové vládě by pak vytkl, že doposud nepozměnila nařízení ohledně PCR testu jako validního dokladu o uznání bezinfekčnosti.

"Je čas vládě konečně poděkovat. Oni vypadali jako panikáři, ale nikdy neudělali nic tak špatného jako Rakousko. Nezavedli zbytečně lockdown ani jednou. Ten první dokonce promeškali. Musím uznat, že se vláda po celou dobu chovala přiměřeně. A ta nová, ta se chová skvěle. Nesouhlasím ale s tím, co obě převádějí ohledně testování. Mám na mysli to, že PCR test je jediný důkaz bezinfekčnosti, který existuje, to znamená, že kdo je PCR negativní, měl by mít minimálně po dobu dvou dnů přístup kamkoliv. Ale jinak s většinou rozhodnutí souhlasím," zabrousil do hodnocení politických uskupení Jiří Šinkora a pro ŽivotvČesku.cz se dále vyjádřil k opatřením, která mají za úkol snížit počet kontaktů zejména v souvislosti s oslavami příchodu nového roku.

"Opatření na Silvestra jsou alibismus, ale já bych udělal to samé. Kdybych měl rozhodovat, na večírcích bych místo 50 lidí dovolil 150, říkal bych, aby lidé nechodili k důchodcům a zrušil bych rozdíly mezi očkovanými a neočkovanými. Rozhodně bych ale opatření zavedl. Představte si, že to bouchne, to se může stát. Kdo to pak bude zdůvodňovat? Lidé se stejně sejdou, uvidí se na chodbě, na cigáru, obejmou se. Ale vláda musí udělat opatření, musí mít alibi. Je to politika, s epidemiologií už to podle mě nemá nic společného. Z jejich strany musí být vidět nějaká starost a snaha," uvedl svůj pohled na zpřísnění některých opatření Jiří Šinkora pro ŽivotvČesku.cz.

Další případná protiepidemická opatření vzhledem k nakažlivější variantě koronaviru omikron chce vláda projednat příští týden. Posoudí data z Británie a Dánska o tom, jak vážné onemocnění způsobuje u seniorů a rizikových pacientů. 

Podle redakcí dotázaného odborníka není pochyb o tom, že ke zvýšení počtu nakažených po silvestrovských oslavách dojde. Na druhou stranu je přesvědčen, že kdo se nenakazí během bujaré noci při příchodu roku 2022, omikronu později stejně neunikne. "Určitě dojde po Silvestru k tomu, že bude o něco víc případů. Ale omikron je jako vzduch, je všude. Nelze se před ním schovat, nelze se před ním proočkovat a každý to chytne. Někdo bude mít rýmu, někdo kašel, někdo bohužel asi zemře, ale opatření tomu nezabrání. Můžeme se před omikronem maximálně schovat, ale pak vylezeme a stejně to přijde," dodal pro ŽivotvČesku.cz imunolog Jiří Šinkora.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.