Hodně ostrá slova. Jiří Paroubek zhodnotil první měsíc nové vlády. Stejně jako Andrej Babiš nešetřil tvrdou kritikou

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 1. 2022

Vládní pětikoalice má v Poslanecké sněmovně většinu, opozice jí hned od začátku dává pořádně zabrat. Tak vypadá běžnou optikou to, co lidé vidí. Expremiér Andrej Babiš (67), který před dvěma lety tvrdil, že pokud jeho hnutí neuspěje, opustí politiku, dokonce sestavil v rámci opozice stínovou vládu. Redakce ŽivotvČesku.cz se zeptala zkušeného a levicově orientovaného expolitika Jiřího Paroubka (69), jak první měsíc funkčního období kabinetu premiéra Petra Fialy (57) vnímá. Kritikou rozhodně nešetřil.

Paroubek již dříve avizoval, že Fialova vláda to rozhodně nebude mít jednoduché. Musí se chopit výzev jakými jsou covid, energetická krize, inflace a další problémy, které na ni po předání moci od koaliční vlády ANO a ČSSD čekaly.

Někdejší předseda vlády přesto nešetřil kritikou. "Vláda ukazuje na mnoha místech, že je nekompetentní. Já od nové vlády nic neočekával a ani neočekávám. Mě nemohla zklamat, protože lidé, kteří nikdy neřídili věci, neřídili nikdy jiné lidi a složité úřady, a to je většina členů vlády, tak nemohou být úspěšní. To znamená, že já od nich nic neočekávám a jsem přesvědčen, že nepřekvapí," zhodnotil první měsíc nové vlády expremiér Jiří Paroubek s tím, že prozatím nové vládě známku dávat nebude, ale je si jistý tím, že Česko nečekají lehké časy.

Podobně komentoval první měsíc vlády kabinetu Petra Fialy i Andrej Babiš, který se kritikou pochlubil na svém Facebooku. "To, co předvedla nová vláda za měsíc, jenom potvrzuje, že je to vláda nekompetentní, není schopna řešit problémy naší země a není schopna řešit problémy našich občanů. Jsem šokován, co dokázala tato nová vláda pokazit za měsíc. Zmrazili platy, nenavýšili platy učitelů, vzali půlku platu těm, co je potřebují," uvedl bývalý premiér, který předal zemi nové vládě v ne zcela ideálním stavu a Sněmovna ho pravděpodobně opět vydá k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Plénu to v úterý doporučil mandátový a imunitní výbor, jenž ke kauze také vyslechl státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Vláda Petra Fialy se k moci dostala teprve 17. prosince loňského roku. Za tu dobu už musela řešit několik kontroverzních věcí, jako byly finanční dary pro STAN či odlet Jana Farského na stáž do USA, kdy si chtěl uchovat svůj poslanecký mandát.

Seznam ministrů:

Ministr financí - Zbyněk Stanjura (ODS)
Ministr vnitra - Vít Rakušan (STAN)
Ministr práce a sociálních věcí - Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Ministryně obrany - Jana Černochová (ODS)
Ministr dopravy - Martin Kupka (ODS)
Ministr zdravotnictví - Vlastimil Válek (TOP 09)
Ministr zemědělství - Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)
Ministr spravedlnosti - Pavel Blažek (ODS)
Ministr kultury - Martin Baxa (ODS)
Ministryně životního prostředí - Anna Hubáčková (KDU-ČSL)
Ministr průmyslu a obchodu - Jozef Síkela (STAN)
Ministr školství - Petr Gazdík (STAN)
Ministr zahraničí - Jan Lipavský (Piráti)
Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci - Ivan Bartoš (Piráti)
Ministryně pro vědu a výzkum - Helena Langšádlová (TOP 09)
Ministr pro evropské záležitosti - Mikuláš Bek (STAN)
Ministr pro legislativu - Michal Šalomon (Piráti)

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.