Policie chtěla prověřit tajnou zprávu k Vrběticím, ale neprověří ji. Hrad ji skartoval. Andor Šándor popsal, jak se na věc dá nahlížet

Vratislav Mynář a Miloš Zeman
Vratislav Mynář a Miloš Zeman
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 1. 2022

"Přijde mi, že je to strašné," tak okomentoval generál v záloze Andor Šándor (64) aktuální kauzu, která začíná rezonovat společností. V ní je na jedné straně Hrad a na druhé straně policie, která tvrdí, že Kancelář prezidenta republiky jim nevydala tajnou zprávu o tom, že za výbuchy ve Vrběticích stojí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Důvod? Byla skartována. Prý omylem.

Podle médií šlo o tajnou zprávu o pozadí útoku ve Vrběticích. Ta přinášela popis a zdůvodnění, proč policie podezřívá rozvědčíky ruské GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Že byla skartována policie zjistila v momentě prověřování, zda na dokumentu určeném prezidentovi Miloši Zemanovi (77) jsou otisky prstů či stopy DNA někoho nepovolaného.

Radiožurnálu a týdeníku Respekt informaci o skartaci dokumentu uvedly tři důvěryhodné zdroje. "Přijde mi, že je to strašné. Je to velký malér v tom, že skartace má nějaké podmínky a nějaká pravidla. Musí se to zveřejnit, udělat skartační komise. Musí se udělat zápis do skartačního archu a podobně. Skartovat něco omylem, je komické. Znamená to, že by si někdo vzal ten papír a skartoval ho jen tak. Působí to jako úmysl než cokoliv jiného," okomentoval pro ŽivotvČesku.cz generál v záloze Andor Šándor, jak se na věc dá nahlížet.

Nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana nemá náležitou bezpečnostní prověrku. To znamená, že jak Vratislav Mynář, tak Martin Nejedlý se nemohou seznamovat s utajovanými materiály. Deník N už dříve sdělil, že tajná zpráva k Vrběticím dorazila na Hrad loni 7. dubna. Tehdy se o ní dozvěděli i vybraní členové vlády. Podle Deníku N dokument údajně na Hradě ležel deset dní, aniž se s ním prezident seznámil. To byl i důvod, proč se chtěla policie zjistit, zda k dokumentu neměl přístup někdo nepovolaný.

Návštěvu policie v pátek potvrdil Hrad na svém webu. Krátce poté, co Mynáře kontaktoval Radiožurnál. Když kriminalisté podle zdrojů Radiožurnálu a Respektu chtěli po Hradu utajovaný dokument vydat, od pracovníků odboru analytiky Kanceláře prezidenta republiky (KPR) se dozvěděli, že zpráva byla omylem skartována. K tomu mělo dojít na konci loňského listopadu.

Mynář uvedl, že je možné, že v souvislosti s dokumenty došlo ke skartaci. "Máte zajímavé informace. Jelikož já tento druh adrenalinového sportu v podobě nezákonných úniků bezpečnostních informací nepěstuji, neboť ctím zákony České republiky, na Vaše dotazy ani náznakem odpovídat nebudu," uvedl pro Radiožurnál Mynář s tím, že odmítá domněnku, že by materiály četl. Zda došlo skartací k porušení zákona, bude řešit policie.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.