Ministr Vít Rakušan zhodnotil seriál Devadesátky. Roli mafiána si zahrál jeho kamarád. Děsy a hrůzy z 90. let nás částečně provázejí až doteď, říká

Ministr Vít Rakušan
Ministr Vít Rakušan
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 2. 2022

Rekordně sledovaná minisérie Devadesátky se posunula do cílové rovinky. Diváka čeká o nadcházející neděli závěrečný šestý díl, ve kterém by mělo dojít k vyvrcholení případu orlických vražd. Karel Kopáč akce plánoval, Ludvík Černý zabíjel, Vladimír Kuna mrtvoly zavařoval do sudů. Tak měli orličtí vrazi rozdělené úlohy. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila ministra vnitra Víta Rakušana (43), jak seriál mapující temné období 90. let vnímá. "Osobně si myslím, že české kriminálky jsou výborné, o to tahle je lepší, protože se to snaží zachytit co nejvíce autenticky," řekl v úvodu s tím, že jednu z výrazných rolí si zahrál jeho kamarád a bývalý spolužák.

Seriál Devadesátky je velmi oblíbený a každou neděli k televizním obrazovkám přitáhne kolem 2 milionů diváků. Některé záběry ale televizní divák neuvidí, režisér Peter Bebjak a scénárista Josef Mareš došli k logickému závěru, že někdy méně je více.

V souvislosti s dějovou linkou rekordně sledovaného seriálu už televizní divák viděl, že do nepřehledných vztahů pražského podsvětí přišli noví lidé, kteří touží po moci, majetku a penězích. Ať už jde o Asiaty vyřizující si spory mačetou, krvavý spor Albánců s Armény vyřešený palnými zbraněmi či gang orlických vrahů, jejichž bezcitnost ukazuje děsivou stránku toho, kam člověk může zajít kvůli vlastnímu prospěchu. Ale také jména jako kmotr František Mrázek (†47) či kontroverzní podnikatel Ivan Jonák (†59), kterého ztvárnil herec Michal Dlouhý. To je shrnutí odvysílaných pěti epizod minisérie Devadesátky, ve kterých se v kostce odhalila temná tvář 90. let.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana jde o velmi zdařilé dílo. "Jsou tam výborné herecké výstupy. Výkon mého kamaráda z Kolína, vrstevníka a kamaráda z gymplu byl něco neskutečného. Na některých fotkách si dokonce myslím, že člověk přemýšlí, zda skutečně je to Michal Novotný, nebo Ivan Jonák. A celkově si myslím, že tím, že byli přizváni detektivové, kteří ty případy řešili, tak to seriálu dalo ohromnou sílu. Seriál ukazuje to, že jsme si tu v 90. letech naivně užívali svobody, že tady začaly vznikat ty děsy a hrůzy, které nás částečně provázejí až doteď," zhodnotil pro ŽivotvČesku.cz Vít Rakušan.

Aktuálně se minisérie nachází v dějové lince, ve které vrcholí případ gangu orlických vražd. Redakce ŽivotvČesku.cz získala autentické policejní snímky z Muzea Policie České republiky, které ukazují, co se tehdy skutečně dělo.

Redakci ŽivotvČesku.cz dal svolení k jejich publikování ředitel muzea Radek Galaš. "Snímky jsou umístěny ve stálé expozici. Je samozřejmě možné je použít v tom formátu, který je na našem webu. Tyto snímky nemáme v originále a byly nám předány v této podobě v roce 2010, kdy byla budována část expozice věnovaná kriminalistice a tzv. orlickým vraždám," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz ředitel muzea.

Fotografie, které najdete ve fotogalerii, jsou skutečné snímky z policejního vyšetřování orlických vražd. Pohled do galerie není vhodný pro mladistvé a citlivé osoby.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.