Epidemiolog Roman Prymula řekl, kdy by osobně zcela sundal respirátory. Zároveň vysvětlil, proč by tak nečinil okamžitě

Roman Prymula
Roman Prymula
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 2. 2022

Od 1. března bude v platnosti jen velmi málo protiepidemických opatření, která mají bránit šíření nákazy koronavirem. Podle premiéra Petra Fialy (57) zůstanou prakticky jen respirátory, které by se mohly podle epidemiologa Rastislava Maďara (48) postupně začít odkládat od poloviny března. Řekl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že na různých místech to bude postupně podle připraveného plánu pro ministerstvo zdravotnictví. Redakce ŽivotvČesku.cz položila ohledně odložení ochrany úst a nosu dotaz epidemiologovi Romanu Prymulovi (57), který vysvětlil, proč by ještě chvíli počkal.

"Pokud se bude naplňovat predikce, která existuje, a nedojde na ten nejhorší scénář, jehož pravděpodobnost je možná deset procent, mohli bychom někde začít opouštět respirátory, postupně, ne všude najednou, někdy v polovině března," uvedl děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislv Maďar.

Počty nově potvrzených případů covidu klesají v mezitýdenním srovnání osmý den v řadě. V přepočtu na 100.000 obyvatel připadalo v Česku k úterý 1305 nových případů za poslední týden, zatímco v pondělí to bylo téměř 1400.

"Samozřejmě riziko začíná podstatně klesat a virová nálož jde dolů a je to otázka administrativní dohody, kdy tato opatření přestanou platit, a bude záležet, jak se k tomu postaví vláda. Tedy jestli to bude k 1. březnu, nebo k 15. březnu, to ukáže reálná situace a schopnost dohody těchto institucí," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula.

Premiér Petr Fiala (57) tento týden avizoval, že pokud se bude epidemie vyvíjet dobře, zůstanou z opatření od 1. března zřejmě už jenom respirátory. V současné době jsou povinné ve veřejných vnitřních prostorech včetně pracovišť a v hromadné dopravě.

Sám bývalý ministr zdravotnictví se přiklání k tomu, že 15. březen je vhodným termínem. "Osobně si myslím, že tu je ještě vysoká hodnota virové nálože, a abychom se ubránili zbytečným nákazám, tak bych byl za, aby to bylo 15. března, to snad už nikomu neublíží. Následně bych je sundal," dodal Roman Prymula k rozvolnění opatření v souvislosti s ochranou úst a nosu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.