Boj o křeslo šéfa Prahy: Politolog zhodnotil současného primátora Zdeňka Hřiba. Jeho předchůdcům se tohle líbit nebude

Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
Foto: Se svolením Zdeňka Hřiba
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 19. 2. 2022

Piráty do komunálních voleb v Praze letos povede současný primátor Zdeněk Hřib (40). V on-line hlasování o tom v závěru loňského roku rozhodli členové pražské pirátské organizace. Viditelného politika neprovází oproti jeho předchůdcům kontroverzní výroky, korupční aféry a jiné skandály, což uvedl pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek, který zároveň šéfa hlavního města zhodnotil, jak působí na voliče.

Sám Zdeněk Hřib na dotaz redakce uvedl, že i když se blíží komunální volby, je nadále nutné se soustředit na práci, díky které je Praha silnou konkurencí světově proslulých měst. "Jsem naprosto přesvědčen, že Praha si zaslouží politickou kontinuitu a stabilitu kvůli dokončení započaté práce. I přesto, že naše volební období hodnotím jako úspěšné, tak nebylo možné za tři roky dokončit všechny projekty, které jsme zahájili," uvedl s tím, že nadále chce pokračovat s výstavbou městského bydlení a škol nebo dostavbou metra a dalších důležitých dopravních staveb.

Podle politologa Josefa Mlejnka je Hřib na postu primátora trochu nezvyklým jevem. "Myslím, že mediálně působí solidně. Snaží se vystupovat jako primátor s větším zásahem, tedy snaží se svým vystupováním oslovit širší voličské skupiny, než jsou jen Piráti. My nemáme přímou volbu primátora nebo starosty, takže o tom, kdo bude příští pražský primátor rozhodne složení zastupitelstva na nějakých koaličních jednáních po volbách. A pokud jde o pana Hřiba, tak se nabízí, že svým konsenzuálnějším vystupováním oslovuje širší spektrum voličům než jen zmíněné Piráty, může se mu tak stát, že ho voliči Pirátů budou vnímat jako politika více středového než pirátského," řekl pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek, který ale upozornil, že Hřib je v současné historii politiků stojících v čele Prahy nejméně kontroverzní a nestojí za ním žádné skandály.

"Myslím si, že z posledních primátorů, tedy jeho předchůdců (Adriana Krnáčová (2014 - 2018), Tomáš Hudeček (2013 - 2014), Bohuslav Svoboda (2010 - 2013), Pavel Bém (2002 - 2010), pozn. red.) bude mít tu výhodu, že má málo negativních hodnocení od voličů. To znamená, že není spojen se žádnou aférou, korupcí a podobně. A pokud jde o nějakou kritiku na jeho osobu, co jsem si všiml, tak se týká jen toho, že je Pirát, kdy ale neventiluje nějaká pirátská témata. Může být vnímán jako primátor s malou negativní stopou, ale je tedy otázkou, zda třeba volič ODS, STANU nebo volič KDU-ČSL a podobně, jestli kvůli jeho kladnému vnímání bude volit pirátskou kandidátku, to neumím posoudit," dodal pro ŽivotvČesku.cz ohledně hodnocení současného šéfa Prahy respektovaný politolog Josef Mlejnek.

Zajímavostí je, že za působení Hřiba na postu primátora se Praha v žebříčku magazínu Time Out stala vůbec nejkrásnějším městem planety. Předstihla tak Paříž, Řím, New York nebo Chicago. Magazín, který výsledky zveřejnil v závěru loňského roku, se ve své metodice ptal samotných obyvatel na kvality jejich domovských měst, přičemž na Praze vyzdvihlo 83 procent rezidentů právě její malebný vzhled.

Komunální volby se budou konat letos na podzim. Piráti v těch posledních v roce 2018 skončili druzí za ODS, kdy obdrželi zhruba 17 procent hlasů, 13 křesel v 65členném městském zastupitelstvu a v koalici s Prahou Sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) i místo primátora.


Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.