Chudoba hrozí pětině Čechů, tvrdí exministr Miroslav Kalousek. Ekonom popsal 3 věci, které by lidé měli vědět, jak ušetřit. Dvě může udělat stát

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 17. 3. 2022

Není žádným tajemstvím, že válka a vše s ní spojené bude mít ekonomický dopad prakticky na celý svět, včetně České republiky. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (61) dokonce mluvil o 20 procentech domácností, které upadnou do chudoby. Ekonom Petr Studnička pro ŽivotvČesku.cz popsal tři okolnosti, které můžou nejohroženější skupině pomoci.

Válka, uprchlická vlna, nejistota na světových trzích a vysoká inflace, to vše ve chvíli, kdy se ekonomika teprve začala vzpamatovávat z pandemie koronaviru. Nejen odborníkům je jasné, že zažíváme komplikované období a ekonomicky tato situace dopadne na každého z nás.

"Zchudneme všichni. Ale je tu i 20 procent domácností, kterým hrozí, že upadnou do energetické chudoby a nebudou mít na jídlo. To je skutečně hodně. A na ně se vláda musí zaměřit," řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. "Řekl jsem, že zchudneme úplně všichni, ale těch 20 procent domácností si bez pomoci neporadí. To jsou ti, kteří se musí pomoci dočkat, ale nejde pomáhat všem, to zkrátka nejde," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz.

Plošné řešení zdražování si podle něj stát nemůže dovolit. "Každý populista říká, že chce pomoci všem, ale na to naše země nemá. Mělo by to strašlivé dopady. Stát nemá jiné peníze než peníze všech lidí, nemůžete pomoci všem z peněz všech lidí," dodal exministr financí s tím, že přesto je pomoc uprchlíkům z Ukrajiny podle něj zásadní. "Ti lidé utíkají před tím, aby je někdo nezavraždil, takže tím financujeme i vlastní hodnoty, hodnoty humanismu, na to se nemůžeme vykašlat," uvedl bývalý předseda TOP 09.

Reálné kroky, které mohou zmiňovaným domácnostem pomoci, popsal pro ŽivotvČesku.cz ekonom Petr Studnička. "Ta energetická chudoba je způsobená zejména cenami energií a ti, kterých se to týká, by si měli prověřit, jestli nemají nárok na příspěvek na bydlení. Stát jim v tu chvíli může pomoci tím, že výrazně zjednoduší administrativní proces té žádosti. Ta má dnes asi dvanáct stran a je v ní spousta příloh," popsal.  

"Druhá možná pomoc z pohledu státu je mimořádné navýšení minimální mzdy. Ta se sice týká jen čtyř procent zaměstnanců, ale je na ni navázáno osm pásem zaručené mzdy a je to samozřejmě hodně provázáno i se systémem státní sociální podpory. Co se týká ohrožené skupiny seniorské populace, tak tam už víme, že od 1. června dojde k valorizaci důchodů," pokračoval pro ŽivotvČesku.cz Petr Studnička.

Třetí způsob pak vidí v počínání každého konkrétního jednotlivce. "Můžeme se ve všech směrech uskromnit a šetřit. Důležité je také nevyhazovat potraviny a naopak se je snažit maximálně zužitkovat. Průměrný Čech totiž vyhodí cca 70 kilo potravin ročně, což je obrovská škoda. Po zmíněných energiích jsou přitom potraviny druhou významnou položkou spotřebního koše," vysvětlil ekonom.

Obecnou radou je pak myslet na rezervy. "Ačkoli se při inflaci 15 procent hodnota peněz rychle ztrácí, tak je ideální mít našetřeno alespoň trojnásobek měsíčního platu, aby lidem rezerva v případě výpadku příjmu pokryla tři měsíce. To říká teorie, pro řadu lidí je to ale samozřejmě těžko proveditelné," dodal pro ŽivotvČesku.cz Petr Studnička.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.