Tohle posadí Čechy na zadek. První ukázka z filmového hitu Petra Jákla o Janu Žižkovi. Můj sen se konečně zhmotnil, neskrýval radost režisér

Autor: Bioscop | Drama Jan Žižka
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 5. 2022

Petr Jákl (48) se konečně může pochlubit dílem, na kterém strávil poslední roky. V září totiž diváci spatří jeho dosud největší projekt, historické akční drama Jan Žižka, který vyšel na stovky milionů korun. "Vždycky jsem chtěl natočit film podobný například Statečnému srdci, byl to můj sen," přiblížil talentovaný režisér a producent pro ŽivotvČesku.cz, který věří, že divák si z filmového díla lidově řečeno sedne na zadek. Redakce získala video ochutnávku, která napovídá, že někdejší kaskadér v rámci výroby snímku musel potit krev.

"Před jedenácti lety se mi můj sen zhmotnil ve chvíli, kdy přišli Marek Dobeš a Michal Petruš s nápadem natočit film o mladém Žižkovi. Začal jsem pracovat na příběhu z roku 1402, kdy byl Žižka ještě psanec, žoldák a teprve se v něm rodil vojevůdce. Netočil jsem nic, co známe z Vávrových filmů o husitské době," pokračoval pro ŽivotvČesku.cz Petr Jákl s tím, že na otázky podobnosti filmu režiséra Otakara Vávry z roku 1955 odpovídá často.

V loni v září redakce ŽivotvČesku oslovila producenta s dotazem, jak vnímá covidové období a jak oslaví své narozeniny, které ve připadají na zmíněný měsíc. "Jsem ve střižně a střihám, takže slavit budu pracovně. Ale s rodinou samozřejmě nějaká drobnější oslava bude," prozradil tehdy Petr Jákl, na němž bylo znát neuvěřitelně silné úsilí udělat film tak, aby diváci byli zaskočeni precizností.

Samotná video ukázka odhaluje, jak ve filmu vypadají velké filmové hvězdy, jež přijaly role. "Když jsem začal pracovat s Michaelem Cainem, přemýšlel jsem nad tím, jak budu režírovat držitele dvou Osarů a jak mě bude brát. Překvapilo mě, jak byl úžasný. Naslouchal mi a po každý klapce se mě zeptal, jestli to nemá zkusit ještě jinak. Pro mě je srdcem toho filmu," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz režisér Petr Jákl spolupráci s americkým hercem, který ve snímku ztvárnil Lorda Boreše.

Samotného Jana Žižku ve snímku ztvárnil Ben Foster. "Ben je jiný, než všichni ostatní. Je to minimalistický herec. Čím méně toho dělá, tím víc je to zajímavější. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se naučil s ním pracovat, ale i vizuálně pro mě ztvárnil Žižku tak, že Jan Žižka je Ben Foster," dodal pro ŽivotvČesku.cz Petr Jákl. Film spatří i lidé v zahraničí, kvůli tomu vznikly dvě jazykové verze.

Karel Roden a Petr Jákl
Karel Roden a Petr Jákl
Foto: Se svolením Bioscop

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.