Víkendové počasí prodlouží řadu letních teplot z tohoto týdne, říká meteoroložka. Upřesnila, na jaké hodnotě se zastaví rtuť teploměru

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 5. 2022

Vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu, bude víkendové počasí slunečné. "V sobotu bude jasno až polojasno. Denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C. Také v neděli bude převládat malá oblačnost. Jasno až polojasno. Ranní teploty budou mezi 10 až 6 °C. Denní teploty se zastaví na 22 až 26 °C. Víkend tak prodlouží řadu letních teplot z tohoto týdne," přiblížila pro ŽivotvČesku.cz předpověď počasí na volné dny konzultantka Dagmar Honsová.

"Pokud se ale víkend chystáte s trávit v přírodě, neměl by chybět opalovací krém. UV index bude na vysokých hodnotách, doporučuje se tak pokrývka hlavy a sluneční brýle. Dále potom repelent proti klíšťatům i komárům," uvedla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz s tím, že zejména alergici pocítí vysoké koncentrace pylových alergenů v přírodě – žluté povlaky na površích způsobují pyly jehličnanů – borovice a smrku.

Jak se bránit proti vysokým koncentracím pylu:

Klimatická změna zřejmě do budoucna ovlivní i pylovou sezónu. "Změny teploty a srážek mohou prodloužit pylové období a potenciálně zvýšit koncentraci pylu. Hrozí i geografické změny rozšíření nejen alergenních rostlin," vysvětlila pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí.

Mezi běžné příznaky senné rýmy patří kýchání, rýma nebo ucpaný nos, svědění očí, úst a hrdla. U některých lidí může vysoká hladina pylu ovlivnit úroveň úzkosti s opakujícími se poruchami nálady.

"I domácí mazlíčci mohou trpět pylovou alergií stejně jako lidé. Zatímco příčina alergií je u domácích zvířat stejná jako u lidí, příznaky mohou být trochu odlišné. Lízání nebo kousání tlapek, případně zarudnutí kůže, zejména kolem očí a uší a mezi tlapkami," popsala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Hosnová.

I když je téměř nemožné vyhnout se pylu během letních měsíců, existuje řada praktických kroků, které lze podniknout k minimalizaci expozice. "Od vyvsléknutí všech šatů a umytí vlasů hned po příchodu zvenku, přes pylové filtry a zavřená okénka v autě až po vynechání alkoholu, který obsahuje histamin – chemikálii, která vyvolává příznaky alergie v těle," dodala konzultantka počasí pro ŽivotvČesku.cz s tím, že aktuálně nebezpečí požárů i nadále hrozí zejména na severozápadě území. Slunečné dny opět prohloubí půdní sucho.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.