Nejvíce zdražily pekárenské výrobky, říká ekonom Štěpán Křeček k růstu cen potravin. Uvedl, které další zboží stojí i o polovinu více než loni
Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 1,6 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 17,2 %, což bylo o 1,2 procentního bodu více než v květnu. Ekonom Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz promluvil o tom, jaké potraviny inflace cenově nejvíce zasáhla.
Meziroční růst spotřebitelských cen výrazně zrychluje od loňského července a již překonal hranici 17 %. V červnu k tomuto zrychlování opět nejvíce přispěly ceny potravin, které meziročně vzrostly o 18 %. Takto zní slova ředitele odboru statistiky cen Českého statistického úřadu Jiřího Mrázka. Právě ČSÚ zveřejnil data, podle kterých inflace meziměsíčně vzrostla o 1,6 procenta.
Českým domácnostem nastávají temnější časy. Hlouběji do kapsy si lidé sáhnou nejen kvůli cenám energií, ale také už v obchodech. Při běžném nákupu je možné pozorovat rozdíl v cenách nejen oproti tomu, jaké byly před rokem, ale i oproti tomu, jaké byly například ještě před měsícem. Některé potraviny pak zdražily víc než jiné.
"Největší zvyšování cen je registrováno u pekárenských výrobků, protože tam se kombinují hned dva velice negativní faktory. Dramaticky se navýšily ceny energií a také zdražila cena zemědělských komodit, hlavně tedy pšenice, mouky, což je klíčová složka v pečivu. Proto u pekárenských výrobků bohužel vidíme enormní cenový nárůst. Podle Českého statistického úřadu cena chleba meziročně stoupla o 29 procent. Je to méně než cena mouky, která se zvýšila o 70 %, nicméně i cena chleba v následujících měsících dál výrazně poroste," řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček, u jakých potravin lze sledovat největší cenový nárůst.
Kdo byl zvyklý v minulosti kupovat drůbeží maso proto, že hovězí či vepřové bylo dražší, ten se nyní nachází v nepříjemné situaci. Zdražování se pak kromě tohoto druhu masa týká i dalších živočišných výrobků. Například máslo je o více než polovinu ceny dražší než v loňském roce, to samé platí u olejů.
"Zdražuje také maso, podražilo hlavně drůbeží, a to o 33 procent meziročně. Je to dáno tím, že zemědělské plodiny se používají na krmné směsi, které podražily. Drahá rostlinná výroba to přes krmiva tedy přenáší i na zemědělskou produkci a kromě masa se zdražování týká i dalších živočišných produktů, jako je máslo, které zdražilo o 56 procent, nebo mléko, které zdražilo o 42 procent. Vidíme, že u těchto produktů je také výrazný cenový nárůst. Za zmínku určitě stojí i výrazný nárůst cen olejů. To se týká toho, že kromě obilovin zdražovaly kvůli drahým hnojivům i olejniny. Oleje zdražily asi o 59 procent, takže i tam si lidé výrazně připlatí," popsal Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz, čeho se inflace dotkla nejvíc.
V souvislosti se zdražováním se změnily i nákupní návyky Čechů. Kromě toho, že si často odpouštějí dobroty, které by si koupili jen tak na chuť, se snaží šetřit i na celkové ceně nákupu. V letácích obchodů hledají zboží za co nejnižší ceny.
"Bohužel jsme pak svědky toho, že lidé již nemají dostatek peněz, a tak se více soustředí buď na akční nabídky, nebo z daného sortimentu vždy nakupují nejlevnější, ale často také nejméně kvalitní záležitost. Lidé na sobě bohužel už začínají šetřit a snižují kvalitu produktů, které nakupují, nebo nakupují v akcích," dodal finanční expert Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.