Konec týdne přinese citelné ochlazení. Teploty se budou pohybovat hluboko pod 20 °C. Meteoroložka nastínila první podzimní výhled

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 9. 2022

Pondělní charakter počasí bude s úterním nejpříjemnější z celého týdne. "Nejvyšší odpolední teploty se většinou dostanou přes 20 °C a převládat bude malá oblačnost. Od středy začne na většině území pršet a teploty půjdou citelně dolů. Konec týdne přinese podprůměrné teploty, které se budou pohybovat hluboko pod 20 °C," uvedla pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová a zároveň nastínila, jaký bude začátek podzimu.

V sobotu bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 12 až 16 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr.

"Podprůměrné teploty a hodně oblačnosti přinese i počátek dalšího týdne, ale postupně bude oblačnosti i srážek ubývat a teploty ještě půjdou nahoru – v maximech naměříme ve druhé polovině týdne 14 až 20 °C. Začátek astronomického podzimu slibuje příjemný charakter počasí - několik dnů pozdního léta máme ještě před sebou," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Meteorologické léto 2022 v číslech:

  • Nejvyšší teplota byla naměřena 19. června v Praze-Řeži, konkrétně 39 °C, 21. července to bylo 37,3 °C ve Strážnici a 5. srpna bylo 37,7 °C v Borohrádku u Rychnova nad Kněžnou.
  • Nejnižší teplota byla neměřena v červenci, a to -4,9 °C v Jelení u Mostu. V Praze-Ruzyni bylo letos 13 tropických dnů, což je o deset více než v roce 2013 a o 10 méně než v roce 2018.
  • Panovaly velké územní srážkové rozdíly – v Karlových Varech spadlo jen 162 mm, zatímco v Ostravě 328 mm a v Praze-Ruzyni 393,3 mm.
  • Přívalové srážky byly spojené se silnými bouřkami, které se vyskytovaly zejména v červnu a na počátku července. 27. června ve Volyni napršelo 100 mm a velikost krup se pohybovala kolem 5 cm. 16. června v Olešnici dosáhla vrstva krup 40 cm. 20. června uhodilo 60 tisíc blesků. Vydatně pršelo poslední červencový víkend v Beskydech – na Lysé hoře spadlo 136 mm. Léto bylo bohaté na sluneční paprsky – např. v Ostravě a Karlových Varech nasvítilo 742 hodin.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.