Topná sezóna je tu. Mýty ohledně zastropovaných cen vyvrací poradce premiéra Štěpán Křeček. Řekl, jak to je s fixací nad a pod "stropem"

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
Foto: Se svolením Štěpána Křečka
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 19. 9. 2022

Pražská teplárenská v pondělí začala dodávat teplo do pražských domácností a podniků. Důvodem je pokles průměrných denních teplot. Firma o tom informovala na svém webu. Novelu energetického zákona minulý týden ve zrychleném režimu schválila Sněmovna. Nyní ji musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Cenu elektřiny chce vláda omezit na šest korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu a cenu plynu na tři koruny za kilowatthodinu pro maloodběratele. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila ekonoma a poradce premiéra Štěpána Křečka s dotazem, jak to je ohledně zastropovaných cen a fixací. Z jeho odpovědi vyplynulo, že zastropované ceny na fixaci pohlíží jen v případě, pokud je fixace vyšší.

Topná sezona podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu začíná v září. Její konec je stanoven do konce května. Zahájení, přerušení a ukončení dodávek tepla se odvíjí od průměrných denních venkovních teplot. Dále také od předpovědi počasí podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V současnosti tak řada pražských domácností může »ohřívat své domovy«. Nyní se ale čeká, až se novelou energetického zákona začne zabývat Senát, stát se tak má v úterý. Pokud ji schválí, dostane ji k podpisu prezident Miloš Zeman (77). Ministr Jozef Síkela (55) minulý týden uvedl, že jakmile novela projde legislativním procesem, vláda vydá patřičné nařízení.

Ohledně zastropovaných cen se objevila řada mýtů a nepřesností. Třeba ohledně fixací. Redakce ŽivotvČesku.cz se v souvislosti s tímto tématem dotázala experta v ekonomické oblasti Štěpána Křečka.

"Strop je vytvořen tak, aby to pro lidi bylo co nejvýhodnější. To znamená, že když mají zafixovanou cenu nižší, než je stropovaná, tak budou dále platit nižší cenu. Strop se jich tak nedotkne, protože jsou pod tímto stropem. Oproti tomu lidé, kteří měnili, případně museli přefixovat tarif a mají ho nevýhodný, nebo lidé, když si budou nově nějaký tarif pořizovat a dostanou s největší pravděpodobností cenu vyšší, než je stropovaná, tak jim bude účtována stropovaná cena," vysvětlil po ŽivotvČesku.cz zkušený ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (58) již dříve uvedl, že rozpočtové dopady zastropování budou představovat nejvýše 130 miliard korun. Stát podle něj použije na náklady mobilizované příjmy ze všech státních firem, připravovanou daň z mimořádných zisků a příjmy z emisních povolenek.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.