Reklama:

Předpověď počasí až do neděle. Na kameru meteoroložka Dagmar Honsová popsala, jak se vyhnout podzimnímu blues

Autor: Dagmar Honsová | Počasí
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 10. 2022

Středeční den startoval velkými teplotními rozdíly. "V Liberci bylo v 6 hodin ráno vlivem malé oblačnosti jen 0,7 °C, zato v Brně při oblačné obloze 9,9 °C," přiblížila teplotní rozdíly pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová a ve videu detailně popsala, jak by lidé měli s nástupem chladnějších měsíců podpořit svou imunitu.

Reklama:

Zatímco ve středu ráno a dopoledne se budou ojediněle držet mlhy a převládat ještě bude oblačno až zataženo, tak pouze na severu území bude jasno. Během odpoledne bude rychle docházet k ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Během dne pak bude přes Česko postupovat tlaková výše dále do Evropy východní, její vliv bude oblačnost rozpouštět. "Odpolední teploty budou zůstávat příjemné, a to mezi 13 až 17 °C," uvedla pro ŽivotvČesku.cz zkušená odbornice přes počasí.

Čtvrtek bude psát opačný scénář v porovnání se středou - nejméně oblačnosti bude dopoledne a těsně po poledni, odpoledne začne od západu docházet k přibývání oblačnosti a večer se na západě území bude vyskytovat déšť.

Reklama:

"Po rozplynutí ranních mlh a nízké oblačnosti bude jasno nebo skoro jasno. Odpoledne bude od západu přibývat oblačnost na polojasno až oblačno a večer bude na západě až zataženo s deštěm. Odpolední teploty budou zůstávat příjemné, a to mezi 14 až 18 °C," popsala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

V pátek bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 14 až 18 °C.

V sobotu lze očekávat oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Během odpoledne místy přechodně polojasno. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 14 až 18 °C.

V neděli bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Pouze přechodně polojasno. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.

Jak podpořit imunitní systém a jak se vyhnout podzimnímu blues?

Silný imunitní systém začíná na talíři - proto je důležitá vyvážená a pestrá strava. Asi nikoho nepřekvapí ovoce, zelenina, batáty, ořechy, potraviny bohaté na vlákninu. "Mezi nejdůležitější vitamíny patří vitamíny A, B6, B12, C, D, E. Stopové prvky zinek, selen, železo a měď. A prebiotické potraviny jsou dobré v guláši - cibule a česnek. Ale také ke svačině - banány," zdůraznila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

"Sportem ke zdraví – ideálně na čerstvém vzduchu. Stačí mírné cvičení půl hodiny dvakrát až třikrát týdně. Pro stimulaci krevního oběhu je ideální jóga, běh, chůze nebo jízda na kole. Pohybem se předchází i takzvanému podzimnímu blues - tedy náladě pod psa, která přichází se zkracujícím se bílým dnem," uvedla odbornice přes počasí.

Imunitní systém lze podpořit i jinak - pravidelně větrat, dostatečně pít čerstvé bylinné čaje, hodně spát, zajít do sauny, střídat teplý a studený tok sprchy, vynechat alkohol a nikotin. "Platí jednoduché pravidlo - hlava, krk, ruce a nohy by měly být vždy v teple – dobré boty a klobouk, užívat si slunečních paprsků. Podpořit imunitu jde i správnou hygienou. Často si mít ruce - většina patogenů se přenáší na rukách," dodala pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Dagmar Honsová
Dagmar Honsová
Foto: Se svolením Dagmar Honsové
Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: