Vánoční cukroví letos vyjde v obchodech i na víc než 1000 korun za kilo. Základní komodity zdražily až o polovinu, říká ekonom
Vánoční svátky se pomalu, ale jistě blíží a mnoho lidí začíná přemýšlet nad cukrovím. Kdo si ho nepeče doma, ví, že právě teď je nejvyšší čas si ho na prosinec objednat. Velice nemile ale mohou být zákazníci překvapeni z cen. Rozhodně už není výjimkou, že za kilogram vánočního pečiva zaplatí přes tisíc korun. "Může za to především zdražení základních surovin, ale také vysoké ceny zemního plynu a obalů," uvedl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Petr Studnička.
Na vánoční stůl cukroví neodmyslitelně patří a několik druhů se objeví ve většině českých domácností. Letos se ale jeho výroba rapidně prodraží, a to jak hospodyňkám, které si ho napečou samy doma, tak i těm, kteří jsou zvyklí si ho kupovat. Právě cukroví na objednávku vyjde okolo jednoho tisíce korun.
Zdražit se chystá například i rodinná pekárna Jarolímek. "Proti loňsku narostly ceny o 20 procent. Kilo cukroví nyní budeme prodávat za 850 korun, pokud nepřijde nějaké další velké zdražení. Máme nevýhodu i v tom, že dříve jsme se s dodavateli domluvili na cenách tři čtvrtě roku dopředu, v dnešní době se to mění ze dne na den. Každopádně pro zákazníky chystáme letos sedm druhů, tedy o čtyři méně než loni. Jaký ale bude zájem, zatím nedokáži říct. Vzorky dodáme na naše prodejny až v příštím týdnu," řekl pro ŽivotvČesku.cz majitel pekařství Miloslav Jarolímek.
Menší cukrárna z Příbrami, jež se nazývá Zuzančiny dobroty, zase na svých facebookových stránkách přijímá objednávky na cukroví, které vyjde na skoro 1200 korun za kilogram. Nutno ale dodat, že jsou jejich výrobky připravované z kvalitnějších surovin, proto je cena oproti supermarketům a jejich balenému pečivu o tolik vyšší.
Není se čemu divit, protože i data Českého statistického úřadu ukazují, že například máslo stálo na začátku letošního roku 214,95 koruny za kilogram, nyní je to již 261,06 koruny. Kilo mouky se z 15,46 koruny zdražilo na 23,25 koruny. V případě vajec se cena zvedla z 35,86 koruny na 41,29 koruny.
Ale nejsou to jen vstupní suroviny, které ženou cenu vánočního cukroví strmě nahoru. Ekonom Petr Studnička upozornil i na další věci, se kterými se výrobci musejí potýkat a které ovlivňují konečnou cenu.
"Cena vánočního cukroví je ovlivněna základními komoditami, jako je mouka, cukr, máslo nebo olej. Všechno zdražilo i o 50 procent oproti loňsku a samozřejmě se to do konečných cen promítne. Zdražování navíc nekončí, například u cukru musíme zohlednit sezónní produkci, do srpna se prodával v obchodech loňský cukr. Letošní bude dražší nejen kvůli zemnímu plynu, který je pro jeho výrobu stěžejní, ale i kvůli vysokým cenám obalových materiálů," popsal pro ŽivotvČesku.cz odborník s tím, že levnější je určitě si upéct cukroví doma.
Když si k tomu lidé připočítají nákup surovin na štědrovečerní večeři a vánoční stromek, zjistí, že se jim letošní svátky oproti loňsku o dost prodraží, a to i bez dárků.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.