Adam Vojtěch o nouzovém stavu a kompenzaci pro lidi: Záležet bude na délce, upřesnil

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Foto: Showpix
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 10. 2020

Dopady nových opatřeních do podnikání a životů lidí budou výrazně nižší než na jaře. Přesto jde o stovky milionů korun. Nejvíce se dotknou kultury, soukromých škol, sportu. Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33) zhodnotil pro ŽivotvČesku.cz současnou situaci.

Letošní podzim nepatří k těm, které bychom si užívali. Česko zasáhla druhá vlna epidemie nákazy covid-19 a potýká se nejen s výrazným nárůstem nakažených, ale také nemocných, kteří mají horší průběh. To přimělo vládu jednat o řešení celé situace – konkrétně o schválení vyhlášení nouzového stavu. Ten začne platit od pondělí 5. října.

"Pokud se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo dělat další opatření, která mohou mít zásadnější dopad na životy lidí, na shromažďování většího počtu osob a podobně, tak v takovém duchu bez nouzového stavu by to možné nebylo," má jasno Adam Vojtěch, který v pozici ministra zdravotnictví strávil tři roky.

Řada lidí se ale ptá, že nouzový stav a omezování je jedna věc, výpadky příjmu věc druhá a kdo jim je nahradí. "Myslím, že bude záležet, jak dlouho ta opatření budou účinná. Co se mluví, tak opatření by měla být zavedena na dočasnou dobu, to znamená, že by nemělo jít o tak dlouhé období, jako tomu bylo na jaře. Podle všeho má jít o dobu platnosti opatření na 14 dnů a nemělo by to být tak zásadní, jako když budou platit nějakou delší dobu, takže od toho by se vše mělo odvíjet, případně další kroky a zároveň tedy podpora zasažených skupin," řekl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr s tím, že není příznivcem zavádění opatření, ale na prvním místě musí vždy být ochrana životů obyvatel.

"Přál bych si, aby opatření nebyla zavedena na dlouhou dobu. A i když jsem byl na ministerstvu zdravotnictví já, říkal jsem, že nechceme dělat opatření, která zásadně zasahují do života lidí a ekonomiky. Není to pro nikoho nic příjemného, ale pokud je situace takto vážná, že může dojít k zatížení třeba zdravotního systému a jiných oblastí, je takový krok logický," dodal Adam Vojtěch.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.