Ministr Jan Hamáček nastínil, jak by mohly vypadat letošní Vánoce. Rozhodne se na konci měsíce

Ministr vnitra Jan Hamáček
Ministr vnitra Jan Hamáček
Foto: Profimedia.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 10. 2020

Od pondělí začne na území České republiky platit nouzový stav. Vláda přijetím mimořádného opatření chce dostat šíření koronaviru pod kontrolu tak, aby nedošlo k dalším ekonomickým propadům. Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (41) pro ŽivotvČesku.cz nastínil odhad, jak by v příznivém stavu mohly vypadat letošní Vánoce.

Prakticky existují dva scénáře, jak by mohli Češi letošní svátky prožít. Ten horší počítá s řadou limitujících opatření, která nebudou pro nikoho příjemná, ten lepší by nemohl tradici narušit.

"Pokud zaberou opatření a reprodukční číslo se vrátí pod jedna, tak by epidemie podle nějakých odhadů se mohla s koncem měsíce dostávat do lepších čísel, než je současnost. A pokud se tak opravdu stane, tak věřím, že Vánice by mohly být relativně klidné," řekl pro ŽivotvČesku.cz ministr vnitra Jan Hamáček.

Sám směrem k Vánocům ale podotknul, že jde o odhady. A v tuto chvíli nikdo nemůže říct, jaký přesný scénář na konci prosince bude.

"Ale v tuto chvíli to jsou teorie a uvidíme, jaký vývoj epidemie bude mít. Jedním z faktorů bude počasí, ale pokud opravdu opatření zaberou, tak křivka by měla nabrat klesající tendenci a Vánice bychom si mohli všichni užít bez nějakých dalších dramatických opatření," dodal pro ŽivotvČesku.cz ministr.

Co všechno bude od pondělí omezeno:

Zákaz hromadných akcí - Ve vnitřních prostorách se může hromadných akcí účastnit maximálně 10 osob. Ve vnějších prostorách se může hromadných akcí účastnit nejvýše 20 osob.

Školy - Na středních školách v okresech, které jsou na takzvaném semaforu červené nebo oranžové, bude čtrnáct dnů distanční výuka s výjimkou praktického vyučování. U prvních a druhých stupňů budou hudební výchovy bez zpěvu. Místo tělesné výchovy budou doporučeny pohybové aktivity venku.

Restaurace - U jednoho stolu může být maximálně šest osob.

Svatby a pohřby - Od 19. října bude limit 30 osob na pohřby i svatby.

Divadla a kina - Budou hrát bez omezení, počet diváků bude omezen na 500 lidí. Zrušeny jsou přestávky na občerstvení. Zakázána jsou operní, muzikálová představení, jakékoliv pěvecké akce a plesy.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.